Ex-YunaslovnaVIJESTI

I Jevreji iz Srbije neće na komemoraciju u Jasenovcu

BEOGRAD – Predsjednik Saveza jevrejskih opština u Srbiji dr Ruben Fuks izjavio je da podržava odluku predstavnika Jevreja u Hrvatskoj da „zbog relativizacije ustaštva” bojkotuju centralnu komemoraciju u Jasenovcu, navodeći da bi taj bojkot mogao da skrene pažnju i da pokaže da postoji „granica trpljenja” predstavnika jevrejske zajednice.

On je istakao i da predstavnici jevrejske zajednice u Srbiji ove godine neće ići u Jasenovac, iako su ranijih godina išli. „Mi zvanično nećemo ići u Jasenovac, moramo da podržimo naše prijatelje iz Hrtvatske”, rekao je Fuks, komentarišući bojkot zvanične komemoracije žrtvama u Jasenovcu. Bojkot, prema njegovom mišljenju, može da skrene pažnju i da upozori na to da postoji određena granica trpljenja i strpljenja. „Hrvatske vlasti su reagovale, kao i i upravnica Spomen područja Jasenovaca, ali za sada smatram da je to neadekvatno”, istakao je Fuks.

Predstavnici Jevreja u Hrvatskoj odlučili su da „zbog relativizacije ustaštva” bojkotuju centralnu komemoraciju u Jasenovcu, te će komemoraciju u skladu sa jevrejskom tradicijom organizovati sami. Fuks smatra da na takvu odluku ne utiče samo relativizacija ustaštva, već odgovor i reakcija hrvatskih vlasti, koji su uvijek iznuđeni i uvek dolaze sa zakašnjenjem. „Nije riječ samo o relativizaciji ustaštva, već o nizu pojava, u Hrvatskoj, ali i drugim zemljama, koje su razlog za brigu.

Riječ je o potpunom skretanju osnovnog političkog toka udesno, sa pojavom ekstremno desnih političih struja, koje su u nizu zemalja vrlo glasne”, rekao je Fuks. Kako dodaje, ekstremno desne političke struje jačaju i u zemljama u okruženju, što brine i predstavnike jevrejske zajednice u Srbiji, iako on ocenjuje da je u Srbiji desnica trenutno marginalna i marginalizovana. Predstavnici Jevreja u Hrvatskoj saopštili su juče da su odlučili da bojkotuju centralnu komemoraciju u Jasenovcu, u znak nezadovoljstva lošom saradnjom sa Spomen područjem Jasenovac te kao znak protesta protiv „relativizacije i revitalizacije ustaštva” u Hrvatskoj, prenijeli su hrvatski mediji.

U obrazloženju Koordinacije koja okuplja deset jevrejskih opština koje djeluju u Hrvatskoj, navodi se da je odluka o neučestvovanju na komemoraciji, koju svake godine organizuje Javna ustanova Spomen područje Jasenovac, donesena zbog neslaganja s politikom nečinjenja u odnosu na izmjene postavke muzeja, odlaganje imenovanja Savjeta JUSP Jasenovac, te dnevno-politička događanja vezana uz relativizaciju i revitalizaciju ustaštva. Koordinacija je najavila da će „komemoraciju organizovati sami, u skladu sa jevrejskom tradicijom”, javlja RTRS)

Tagovi
Back to top button
Close
Close