2 C
Zvornik
20. април 2024.

Prva žrtva afere „Panamski papiri“, premijer Islanda podnio ostavku

Premijer Islanda Sigmundur David Gunlaugson podnio je ostavku zbog krize izazvane takozvanim „panamskim papirima“.

On je ostavku podnio nakon što je objavljeno da su on i njegova supruga u decembru 2007. godine na Djevičanskim ostrvima kupili ofšor-kopaniju „Vintris“, a dvije godine kasnije Gunlaugson je svojih 50 odsto prodao supruzi za jedan dolar.

Gunlaugson je izjavio da ni na koji način nije prekršio zakon, jer su i on i supruga platili sve poreze, ali je zbog pritiska javnosti bio primoran da podnese ostavku, prenio je AP.

Predsjednik Islanda Olafur Ragnar Grimson još nije potvrdio da je primio ostavku premijera, a ukoliko je prihvati, Gunlaugson će biti prva žrtva objavljivanja više od 11 miliona povjerljivih finansijskih dokumenata advokatske kancelarije Mosak fonseka iz Paname.

Gunlaugson je tražio od predsjednika države da raspusti parlament i raspiše vanredne izbore, ali je Grimson to odbio, uz obrazloženje da želi da se konsultuje sa liderima svih stranaka vladajuće koalicije.

Pored Gunlaugsona, u „panamskim papirima“ navodi se i ime ministra finansija Bjarnija Benediktsona, lidera Nezavisne stranke, mlađeg partnera u koaliciji, koji je takođe skratio boravak u Floridi kako bi se vratio u zemlju.

Prema „panamskim papirima“ 41-godišnji Gunlaugson i njegova supruga Ana Sigurlaug Palsotir kupili su of-šor kopaniju Vintris Ink na Djevičanskim ostrvima u decembru 2007. godine. On je krajem 2009. godine prodao svoj udio od 50 odsto supruzi za simboličnu sumu od jednog dolara, prenosi AFP.

Zamjera mu se što kada je izabran u parlament u aprilu 2009. godine, kao član Progresivne stranke desnog centra, nije prijavio udio u vlasništvu holdinga.

Skandal s panamskim papirima izazvao je brojne demantije svjetskih lidera i poznatih ličnosti, koji uzvraćaju da nisu radili ništa loše. Neke od najpoznatijih ličnosti obuhvaćenih skandalom kažu da imaju nefer tretman u trenutku kada niz vlada pokreće istragu o utaji poreza i drugim malverzacijama na osnovu „panamskih papira“.

„Panamski papiri“ pokazuju da su više od 500 banaka, njihove podružnice i ogranci registrovali skoro 15.600 of-šor kompanija preko firme „Mosak Fonseka“, a velika većina ih je osnovana od 1990, navodi na svom sajtu ICIЈ, koji obuhvata 100 dnevnih listova.

Јednogodišnja istraga ICIЈ-a koja se odnosi na period od gotovo 40 godina, od 1977. sve do decembra 2015. pokazuje da su neke firme registrovane u poreskim oazama korišćene za pranje sumnjivog novca, trgovinu oružjem i drogama, kao i za utaju poreza.

Do dokumenata kompanije Mosak Fonseka prvo je došao nemački dnevnik Zidojče cajtung koji ga je podelio da medijskim organizacijama u ICIЈ-u, a ovaj je posle istrage objavio prve nalaze u nedelju.

Među imenima koje pominju ICIЈ i drugi mediji su rođaci kineskog lidera Deng Sjaopinga, saradnici ruskog predsjednika Vladimira Putina, otac britanskog premijera Dejvida Kamerona, islandski premijer Gunlaugson i fudbaler Barselone Lionel Mesi.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se