9.3 C
Zvornik
29. март 2024.

Potapanje valjevske Gračanice mora biti zaustavljeno

BEOGRAD – Iguman manastira Visoki Dečani na Kosmetu Sava Janjić postavio je na društvene mreže fotografije potopljenog manastira valjevska Gračanica i poručio da treba zaustaviti potapanje ovog hrama iz 15. vijeka.

„Ovo je strašna slika koja opominje sve nas, izgled unutrašnjosti valjevske Gračanice danas. Gračanica tone, ali ushodi na nebo. Većina poslanika u Skupštini opštine Valjevo je izglasala potapanje crkve iz 15. vijeka. Žalosno, dok se mi ovde na Kosovu i Metohiji borimo za svaku crkvu i svaki grob, u Valjevu se uništava baština našeg naroda i Crkve“, naveo je Janjić.

On je ocijenio da je projekat izgradnje hidrocentrale Rovni katastrofalan i podsjetio da se kao manastir Gračanica pominje u turskim popisima iz 1560. godine, a da pojedini grobovi i dijelovi konaka u neposrednoj blizini svjedoče da crkva potiče iz 15. vijeka, prenose beogradski mediji.

Ово је страшна слика која опомиње све нас – изглед унутрашњости Ваљевске Грачанице данас. Грачаница тоне али усходи на н…

Posted by Сава Јањић on Tuesday, March 8, 2016

Vjernici koji se protive potapanju manastira Gračanica valjevska počeće danas proteste ispred zgrade Vlade Srbije.

Manastir valjevska Gračanica se nalazi pred potpunim potapanjem zbog izgradnje hidrosistema sa branom Rovni na rijeci Jablanici kod Valjeva.

Usljed velikih kiša, voda je samo za nekoliko sati stigla do manastira, a očevici su juče javili da ikone plivaju po mutnoj vodi. Od jutros manastir je sasvim potopljen. Iz vode vire samo krov i dio zvonika, prenijeli su mediji.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se