9.3 C
Zvornik
29. март 2024.

Biznismen u zatvoru – mudžahedin na slobodi

Dok Fahrudin Radončić leži u zatvoru, Abu Hamza, čovjek koji je prijetnja po bezbjednost, hoće da tuži BiH koja ga je osam godina držala u pritvoru Imigracionog centra.

Piše: Milorad GUTALJ, SRNA

ZVORNIK – U sarajevskom političkom loncu, uz „zapršku“ nedejtonskih pravosudnih institucija BiH, „kuha“ se predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić.

Ovog političara i biznismena Tužilaštvo i Sud BiH „razapinju“ između slobode i pritvora, pravdajući to „svojim razlozima“.

Još nema svjedoka, koji, vjerovatno, imaju saznanja, ali ne i hrabrosti, da javno kažu čije su to nevidljive ruke koje ubrizgavaju kiseonik „sarajevskom loncu“ da na odgovarajućoj temperaturi „tranžira“ Radončića.

To znaju samo neki u nedejtonskim pravosudnim institucijama BiH, koji rade „na mig“ nevidljivih igrača sarajevske političke scene.

Da apsurd „sarajevskog lonca“ bude veći, iz Imigracionog centra pušten je na slobodu Sirijac Imad Muhamed al Husin iliti Abu Hamza, bivši pripadnik odreda „El mudžahedin“, koji se, kao nacionalna ličnost bošnjačkog dijela Federacije BiH, od kada je na slobodi, ne skida sa TV ekrana.

Umjesto da ga pravosudne organizacije procesuiraju za zločine koje je počinio u sastavu odreda „El mudžahedin“ nad srpskim stanovništvom, posebno na području Vozuće, on je slobodan građanin.

Ako se nastavi ovako uporno i neargumentovano krčkanje „sarajevskog lonca“, po Abu Hamzi bi mogla da bude nazvana neka od sarajevskih ulica i to bližih centru – prema „zaslugama“.

Koje to nevidljive ruke povlače konce u „sarajevskoj političkoj kuhinji“ teško je sada reći, ali bi se odgovor, možda, mogao naslutiti u „svilenom gajtanu“, simbolu Otomanske imperije, koji je služio za to da na prestolu ostane samo jedan od svih pretendenata na vlast.

Sarajevski „svileni gajtan“ je mnogo moderniji i njim se direktno ne steže vrat protivnika. Nevidljiva ruka prepušta „svileni gajtan“ pravosudnim institucijama da se bave protivnikom u onoj mjeri koliko je u datom momentu potrebno „zatezati“ ili „popuštati“.

Nevidljiva ruka vjerovatno želi da ima svoj porodični „sarajevski pašaluk“, kojim bi, bez smetnji drugih, samostalno i bez ograničenja, željela da vlada, što je i bilo svojstveno Otomanskom carstvu – da samo jedna porodica u jednom mjestu ima potpunu vlast.

Očito je Fahrudin Radončić, porijeklom iz Sandžaka/Raške, zasmetao nekome moćnom jer je predstavljao potencijalnu opasnost da na nekim narednim izborima osvoji „sarajevski pašaluk“.

Zato je aktiviran moderni „svileni gajtan“ i prebačen pravosuđu koje će, po svemu sudeći, biti izvršilac „posla“, da bi sve bilo „prema Zakonu“.

I dok Radončić leži u zatvoru, Abu Hamza, čovjek koji je prijetnja po bezbjednost, hoće da tuži BiH koja ga je osam godina držala u pritvoru Imigracionog centra.

Apsurdistan, odnosno BiH, u slučaju Radončića i Abu Hamze pokazuje, po ko zna koji put, da nije ni suverena, ni samostalna ni pravna, a još manje da je država.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se