34.4 C
Zvornik
21. јун 2024.

Odluka koja će promijeniti boks zauvijek!

Olimpijski boks biće znatno drugačiji od Olimpijskih igara u Riju 2016. Promijenjeno je 30 godina staro pravilo, a možda sve poprimi znatno drastičniji oblik. Prozivke traju.

Prvi put, još od kada su prije 30 godina uvedene kao obavezan rekvizit za sve boksere, učesnike Olimpijskih igara.

Danas, u Lozani, Internacionalna bokserska asocijacija (AIBA) usvojila je prijedlog da muški takmičarki na OI u Riju ove godine ne nose zaštitne kacige i da se, u tom smislu, poravnaju sa profesionalcima.

Naravno, pravilo da samo amaterski bokseri – oni bez ijednog nastupa u profi ringu – imaju pravo nastupa na Igrama ostaje da važi, iako u AIBA postoji ozbiljan lobi da se i to pravilo izmijeni i, ako je sudeći prema prvim informacijama, ova ideja još nije definitivno odbijena.

Međunarodni olimpijski komitet bio je upoznat sa ovom inicijativom u AIBA, ali je poručio čelnicima amaterskog boksa na svjetskom nivou da je odluka na njima i da će oni imati posljednju riječ, poslije čega se pristupilo glasanju.

Prvi čovjek ove organizacije Čing-Kuo Vu rekao je da je svjestan činjenice da će bokseri lakše „zarađivati“ povrede na licu, hematome, rasjekotin, pa čak i lomove noseva i vilica, ali tvrdi da će broj teških povreda biti smanjen.

„AIBA je obavila medicinska i tehnička istraživanja i zaključeno je da je broj potresa mozga manji kada se ne koristi zaštitna kaciga“, izjavio je portparol MOK, Mark Adams.

„Obavili su mnoga istraživanja i ispitivanja u prethodne tri godine, tako da će ovo pravilo biti primijenjeno u Riju“.

Ovi zaključci donekle su kontroverzni, utoliko što će kacige ostati obavezne u ženskoj konkurenciji.

Bokseri su bili u obavezi da nose zaštitu počev od Olimpijskih igara 1984. godine u Los Anđelesu, a ovo pravilo važilo je i na još nekoliko globalno velikih turnira, poput svjetskih prvenstava i igara Komonvelta.

Prvi put, bokseri su skinuli zaštitu za Svjetsko prvenstvo 2013. i Igre Komonvelta 2014.

Ovaj korak ka profesionalnom boksu nije bio jedini predlog o kom se razgovaralo u AIBA, saznalo se kasnije. Vu je čak lobirao i za to da se profesionalcima dozvoli nastup na Olimpijskim igrama, što bi bila još drastičnija promjena od ove, praktično promjena koja bi „polomila“ točak istorije…

Decenijama unazad, bokseri sa svih meridijana prvo su jurili i sanjali olimpijski san, a kada bi ga ostvarili (ili bili blizu da to učine), ulazili bi u profi vode i proveli u njima zlatne i pozne godine svojih karijera.

Uoči Olimpijskih igara u Londonu, 2012. godine, objavljen je podatak da je tokom 23 olimpijade, koliko je boks neprekidno olimpijski sport, podijeljeno 893 medalje, 229 zlatnih za 223 različita takmičara, od kojih je čak 38 potom osvojilo pojas u nekoj od najzvučnijih verzija, a znate ih: WBA, WBO, WBC i IBF.

Dakle, čak 17 odsto boksera koji su u karijeri osvajali zlato na olimpijskim igrama, kasnije su postajali prvaci svijeta i to uopšte nije zanemarljiv procenat.

Portparol MOK rekao je da se o Vuovoj ideji da se profesionalci „puste“ na Igre nije raspravljalo, uprkos njegovoj izjavi od prošle nedjelje da AIBA radi na tome da se kvalifikacioni sistem za Igre promijeni kako bi i profesionalci mogli da učestvuju.

Njegova ideja je da se organizuje globali kvalifikacioni turnir uoči Olimpijskih igara, u avgustu, čak je zakazao i vanredno zasedanje AIBA u maju, kako bi se glasalo o njegovom prijedlogu, ali to nije naišlo na odobravanje poput ideje da se ukinu zaštitne kacige.

Prvi čovjek jedne od priznatijih profi organizacija, WBC, Maurisio Sulaiman, žestoko je kritikovao Vua i AIBA, rekavši da „ti ljudi nemaju apsolutnu predstavu o tome šta je boks i šta on predstavlja“.

Sulaiman je Vua „poklopio“ riječima da bi „ovakvo pravilo dovelo u veliku opasnost amaterske takmičare, zbog ozbiljne razlike u kvalitetu i iskustvu u odnosu na profesionalni nivo“.

Vu, ipak, nije odustao, ali je našao način da skine odgovornost sa sebe i AIBA rečima da bi svaka nacionalna federacija trebalo da se odredi po ovom pitanju i odluči da li je za ili protiv ulaska profesionalaca u olimpijski ring, piše Mondo.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se