15.4 C
Zvornik
01. октобра 2022.

Dva mjeseca godišnje radimo za cigarete

BANJALUKA – Kutija prosječnih cigareta košta oko četiri marke, što znači da pušač, koji dnevno ispuši jednu paklu nikotinskih štapića, za 365 dana u pepeo pretvori blizu 1.500 maraka, što je jednako sumi koju dobar dio radnika jedva zaradi za dva mjeseca.

Finansijski razlog nedvosmisleno pokazuje da je riječ o poroku kojeg se treba riješiti što je prije moguće, a kad tome dodamo i ostale, prije svega zdravstvene, ispostavi se da svi argumenti vječitih pušača padaju u vodu.

Ali, iskustva pokazuju da udarci po džepu imaju najjači uticaj, što i ne čudi, ako se uzme da dva konzumenta nikotinskog dima u jednom domaćinstvu godišnje na ružnu naviku spiskaju oko 3.000 maraka, za koliko, realno, mogu sebi da kupe po odličan novi laptop i mobilni telefon. Malo li je?

„Pored sveg napora zdravstvenih profesionalaca, koji ukazuju da dugotrajna upotreba cigareta vrlo ozbiljno oštećuje zdravlje, u današnjem vremenu je, ipak, ekonomski motiv najpresudniji za prestanak pušenja“, ističe Darko Marković, nacionalni koordinator za kontrolu duvana RS.

Jer, kako je dodao, ako je u kući jedan ili dva pušača, riječ je o pozamašnoj svoti koja izgori u dimu, što nema nikakve koristi, već donosi samo štetu.

I iz Svjetske zdravstvene organizacije su, navodi Marković, zapazili da se u cijelom svijetu najveći uspjeh, u smislu smanjenja broja pušača, bilježi pri poskupljenju cigareta. Kad je o štetnosti po zdravlje riječ, to je opet posebna priča.

„Sagorijevanjem jedne cigarete dolazi do stvaranja oko 4.500 hemijskih spojeva koji su štetni po ljudsko zdravlje, a od toga ih je 40, pa čak i do 60 izrazito kancerogeno i uništava svaku ćeliju ljudskog organizma“, upozorio je Marković.

Umnogome njegove stavove dijeli i Aida Ramić-Čatak, koordinator za kontrolu duvana Zavoda za javno zdravstvo FBiH, koja takođe smatra da je, uz zdravstveni, ekonomski faktor dovoljno dobar razlog da pušači razmišljaju o posljednjoj cigareti.

„Zdravstveni momenat trebalo bi da bude na prvom mjestu, s obzirom na rastući trend bolesti srca i krvnih sudova, te raka, a koji su stalno vodeći uzroci obolijevanja i smrtnosti. Tu je i ekonomski momenat, poput prosječne plaće, do stope nezaposlenosti i slično“, naglasila je Ramić-Čatakova.

Posebno je bitno naglasiti, ističe, to što ljudi ne znaju prave posljedice koje trpe pasivni pušači, a koji, upozorava, imaju isti rizik za sva oboljenja koja dobija pušač zbog svoje bolesti ovisnosti.

Dakle, razloga za ostavljanje pušenja je sasvim dovoljno, a ovdje svakako važi izreka: „Što možeš danas, ne ostavljaj za sutra“.

Jer, kako su „Nezavisne“ već pisale, loša vijest je i to što država, u cilju prihvatanja strategija Evropske unije u vezi sa duvanom i duvanskim proizvodima, u narednim godinama namjerava da i dalje postepeno podiže akcizu na te proizvode, a samim tim i cijenu cigareta.

Zašto treba odmah baciti cigarete

  • Sačuvaćete zdravlje
  • Produžićete život
  • Estetski razlozi
  • Uštedjećete novac
  • Smanjićete zagađenje prirode
  • Nećete trovati i druge ljude

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,108PratilacaZaprati
988PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se