naslovnaSvijetVIJESTI

Završena racija u Parizu – ali gdje je terorista?

Policija je u pariskoj četvrti Sen Deni izvršila veliku operaciju koja je trajala duže od šest sati u kojoj je ubijeno dvoje, a uhapšeno sedam ljudi.

Nije poznato šta se dogodilo sa teroristom za kojeg su mediji javili da je zabarakadiran u stanu, a nije ni poznat identitet ubijenih i uhapšenih.

Kako javljaju francuski mediji, akcija je izvršena u cilju hapšenja “mozga” terorističkih napada u Parizu Abdelhamida Abauda, a vjeruje se da je žena koja se raznijela kada je policija došla njegova rođaka.

Takođe, javljeno je da je akcija izvršena i zbog saznanja da je pripreman teroristički napad na parisku poslovnu četvrt La Defons.

“Opsada je trajala više sati, policija je radila u uslovima koji su dosad neviđeni”, rekao je ministar policije Bernar Kaznev.

Kvart je od zore bio potpuno blokiran, na ulici su jake policijske snage i vojska, a stanovnicima se savjetovalo da ostanu u svojim kućama.

Ključni dio operacije odvijao se u ulici Korbiljon, a “Gardijan” dodaje da ta adresa sugeriše da su se teroristi zatvorili u stanu koji se nalazi samo nekoliko spratova iznad osnovne škole.

Identitet osobe koja se zabarikadirala nije poznat, ali je policija potvrdila da je akcija usmjerena ka “mozgu” operacije u Parizu – Abdelhamidu Abaudu. Takođe, kao mete se spominju Salah Abdeslam i navodni deveti napadač umiješan u napade u Parizu.

Još nema potvrde da je bilo ko od njih ubijen, uhapšen ili da je uopšte bio u stanu.

Kako se navodi, pucnji i detonacije su se čule od 4.20h, kada je racija počela, a od 7.30h situacija je mirna.

Prema posljednjim informacijama, u raciji je ubijeno dvoje terorista, jedna žena se digla u vazduh, sedam osoba je uhapšeno, a postoji nepotvrđena informacija da je jedan civil stradao od zalutalog metka. Četiri policajca su povrijeđena, a stradao je i jedan policijski pas.

Francuski BFMTV prenosi izjavu čovjeka koji je teroristima iznajmio stan u Sen Deniju. Čovjek koji živi u istoj ulici, ističe da su dvoje ljudi iz Belgije iznajmili stan.

“Prijatelj me je pitao da dam stan dvojici njegovih prijatelja na par dana. Rekli su mi da žele da iznajme i to sam i uradio. Rekao sam im da u stanu nema ležajeva, ali su oni kazali da to nije problem, te da im je samo potrebna voda i mjesto gdje će se moliti. Apsolutno nisam imao ideju da su bili teroristi”, rekao je muškarac čije ime nije navedeno.

Međutim, AFP navodi da je on odmah nakon toga priveden u policiju, kao i njegova prijateljica koja je prije nekoliko dana spavala u tom stanu. Prema njenim riječima, oni koji su iznajmili stan nakon toga su došli prije dva dana.

Figaro navodi da je 15 ljudi, među kojima ima žena i djece, evakuisano iz zgrade u Sen Deniju, kao i da je formiran informacioni centar. Francuski predsjednik Fransoa Oland u Jelisejskoj palati je održao hitan sastanak sa premijerom Manuelom Valsom, ministrom unutrašnjih poslova Bernarom Kaznevom, ministrom odbrane Žan Iv le Drijanom, ministrom spoljnih poslova Loranom Fabijusom i ministarkom pravde Kritijanom Tobirom.

Oglasio se i ministar unutrašnjih poslova Bernar Kaznev koji je potvrdio da je uhapšeno sedmoro ljudi, prenosi “Liberation”.

Još nije poznata sudbina Abdelhamida Abauda. Neki javljaju da je sa njim i Salah Abdeslam za kojim je policija raspisala potjernicu poslije napada, kao i neimenovani deveti napadač.

Tagovi
Back to top button
Close
Close