-1.6 C
Zvornik
06. фебруара 2023.

„Alumina“ investirala oko četiri miliona maraka u nadogradnju brane crvenog mulja

ZVORNIK – Kompanija „Alumina“ investirala je oko četiri miliona KM u radove na brani crvenog mulja, objekat u koji se odlaže otpadni materijal nastao iz prozvodnog procesa u ovoj zvorničkoj fabrici. Tokom protekle dvije godine, realizovane su dvije etape nadvišenja čime je kruna brane podignuta za šest metara.

Pomoćnik direktora za operativne poslove u „Alumini“ Stevo Savić, koji se nalazina čelu stručnog tima za praćenje stanja na brani crvenog mulja, kaže da je novi menadžment kompanije prije dvije godine počeo sa intenzivnim aktivnostima radi obezbjeđivanja dovoljnih zapreminskih kapaciteta za odlaganje otpadnog mulja.

Izgradnja etape „B“ , koja je podrazumijevala nadvišenje brane za četiri metra, počela je još 2008. godine. Međutim, zbog poznatih problema u ovoj fabrici, radovi su se odvijali usporenom dinamikom, tako da je brana podignuta samo za dva metra.

Rukovodstvo „Alumine“ je u oktobru 2013. godine zaključilo ugovor sa preduzećem „Zvornik-putevi“ iz Zvornika o nastavku izgradnje etape „B“.

„U periodu kada je fabrikom upravljalo litvansko rukovodstvo nije pravovremeno vršena nadogradnja visoke brane crvenog mulja, tako da smo došli u situaciju da ovaj posao bude jedan od prioritetnijih za fabriku“, ističe Savić, napominjući da je krajem 2014. godine okončana druga faza etape „B“ podizanjem krune brane za dva metra.

S obzirom na rast kapaciteta proizvodnje, te da je urađena rekonstrukcija dva kotla na ugalj, u „Alumini“ dolazi do povećanja količina mulja i pepela, zbog čega je odlučeno da se nastave radovi na novom nadvišenju brane.

„Da bismo postigli potpunu sigurnost u radu fabrike kad je u pitanju odlaganje otpadnog mulja, u 2015. godini smo realizovali etapu „C“ kojom je kruna brane podignuta za dodatna četiri metra“, navodi Savić.

On kaže da su svi radovi izvedeni na potpuno siguran, bezbjedan i ekološki prihvatljiv način.

„Obezbijedili smo potpunu primjenu zakonske regulative kad je u pitanju odlaganje otpadnih materija, uz poštovanje zakonskih mjera iz oblasti zaštite životne sredine“, precizira Savić.

Brana crvenog mulja je pod konstantnim nadzorom republičkih inspekcijskih organa i, kako kaže Savić, sa te strane nema primjedbi što se tiče ispunjavanja zakonom propisanih uslova za objekte ovakve vrste.

„Imajući u vidu da se radi o zahtjevnom objektu, važećim pravilnicima predviđena su redovna osmatranja, kao što su mjerenje nivoa vode i mulja, snimanje stanja kvaliteta vode i geodetska kontrola eventualnih deformacija tijela brane, te seizmička osmatranja brane crvenog mulja“, precizira Savić.

Završetkom radova na nadvišenju brane za ukupno šest metara, stvoreni su uslovi za zapreminu akumulacije od blizu 19 miliona kubika otpadnog mulja.

„Sadašnji kapacitet brane omogućavanesmetano odlaganje otpadnog materijala nastalog iz proizvodnog procesa fabrike najmanje u narednih šest do sedam godina“, naglašava Savić.

U najvećem zvorničkom kolektivu, paralelno sa poslovima na nadogradnji brane, vode se i aktivnosti sa jednom češkom kompanijom oko iznalaska mogućnosti za preradu crvenog mulja čime bi se postigli značajni efekti kakou pogledu smanjenja količina koje se odlažu, tako i kad je riječ o preradi mulja koji se već nalazu u akumulaciji brane.

„Ukoliko se iznađu optimalna rješenja značajno će se smanjiti troškovi koje kompanija ima po ovom osnovu“, kaže Savić, najavljujući da se prvi rezultati očekuju početkom 2017. godine.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
982PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se