24.3 C
Zvornik
29. септембра 2022.

Usvojen rebalans budžeta Opštine Bratunac

BRATUNAC – Skupština opštine Bratunac usvojila je danas na vanrednoj sjednici prijedlog rebalansa budžeta za ovu godinu, koji je veći za 434.500 KM u odnosu na ranije usvojeni budžet za 2015.

Budžet je bio planiran u iznosu 6.837.000 KM, a prijedlog rebalansa je za šest odsto veći i iznosi 7.271.500 KM.

Načelnik opštinskog Odjeljenja za finansije Radmila Nikolić pojasnila je da je prijedlog rebalansa budžeta uslijedio jer je Skupština opštine nedavno donijela odluku o kreditnom zaduženju, zbog realizacije projekata u oblasti malinarstva i ta sredstva potrebno je uvrstiti u ovogodišnji budžet.

Ona je navela da je od 434.500 KM, za koliko je uvećan budžet, predviđeno da 150.000 KM bude uloženo za kupovinu oko 50 dunuma zemljišta za formiranje rasadnika za uzgoj sadnica jagodičastog voća i razvoj malinarstva, što je strateški razvojni cilj opštine.

Za kopanje bunara za navodnjavanje plantaža maline na području ove opštine namijenjeno je, takođe, 150.000 KM.

„Za izradu projektne dokumentacije za sanaciju i regulaciju riječnih korita oštećenih u prošlogodišnjim poplavama predviđeno je 70.000 KM, a ostatak sredstava predviđen je za nabavku određene solarne i druge opreme za razvoj malinarstva, te tekuće troškove pripreme i realizacije ovih projekata“, rekla je Nikolićeva.

Dio sredstava predviđen je i za sanaciju lokalnog puta Kravica – Popovići gdje će biti formiran rasadnik za uzgoj sadnica maline i drugog jagodičastog voća.

Nikolićeva je istakla da će Japanska agencija za međunarodni razvoj i UNDP u naredne dvije godine obezbijediti 500.000 KM za formiranje rasadnika i unapređenje malinarstva u bratunačkoj opštini, čime će ovogodišnja dobit od uzgoja maline, koja se procjenjuje na 10 do 12 miliona KM, za tri godine porasti na oko 20 miliona KM.

Saglasnost za rebalans budžeta opštine Bratunac dalo je Ministarstvo finansija Republike Srpske.

Danas je usvojena odluka i o izmjeni i dopuni odluke o izvršenju rebalansiranog budžeta ove opštine.

Odbornici su usvojili i Odluku o izmjeni i dopuni Odluke o prihvatanju zaduženja za kreditna sredstva Svjetske banke – Međunarodne asocijacije za razvoj /IDA/ po „Projektu hitnog oporavka od poplava“, koji će omogućiti finansiranje potprojekta sanacije korita i izrade utvrđenja na dijelu obale riječice Križevice kroz naseljeni dio Bratunca.

Donošenje ovih odluka danas su podržali i odbornici SNSD-a, koji je u opoziciji u Bratuncu.

Predsjednik odborničkog kluba ove stranke Branislav Trišić rekao je da ova stranka podržava sve razvojne programe i projekte koji su od interesa za građane ove lokalne zajednice, kao što su regulisanje vodotoka, podizanje rasadnika sadnica maline i izgradnja sistema za navodnjavanje plantaža jagodičastog voća, za šta će ova sredstva biti utrošena.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,108PratilacaZaprati
988PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se