8.1 C
Zvornik
26. април 2024.

U toku pretres Ambasade BiH u Parizu

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH vrše danas pretres službenih prostorija Ambasade BiH u Parizu, u okviru istrage o zloupotrebi položaja konzula savjetnika.

Ovim aktivnostima je nastavljen rad u predmetu kodnog naziva „CD“ koji sprovodi zajednički istražni tim iz BiH i Francuske, a odnosi se na krivična djela organizovanog kriminala i trgovine ljudima, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Tužilaštvo BiH je tokom istrage došlo do dokaza da je jedan od zaposlenih u diplomatskom predstavništvu BiH u Parizu učestvovao u nezakonitim aktivnostima koje se odnose na izdavanje dokumenata i omogućavanje putovanja i boravka većem broju lica, uglavnom romske nacionalnosti sa područja BiH, radi činjenja krivičnih djela u Francuskoj.

Prostorije diplomatskog predstavništva BiH, koje su meta pretresa, osigurane su i pod stražom.

Tužilaštvo BiH i Sipa provode akciju na najvišem profesionalnom nivou i preduzete su sve mjere da ne bi došlo do zastoja aktivnosti u diplomatsko-konzularnom predstavništvu BiH u Francuskoj, navodi se u saopštenju.

U saopštenju se ističe da ova akcija pokazuje odlučnost Tužilaštva da se obračuna sa svim nezakonitostima, koruptivnim ponašanjima i zloupotrebama službenog položaja, naročito u slučajevima kada se zloupotreba položaja odnosi na lica na važnim pozicijama u institucijama BiH.

Aktivnosti u istrazi će biti nastavljene.

Konzul savjetnik u Ministarstvu inostranih poslova BiH, zaposlen u Ambasadi BiH u Parizu, uhapšen je juče u Sarajevu zbog sumnje da je počinio više krivičnih djela na način da je članovima organizovane kriminalne grupe nezakonito izdavalo putne listove za žrtve trgovine ljudima i za te usluge naplaćivalo između 500 i 1.200 evra.

U okviru akcije „CD“, koja je počela 23. juna, slobode je lišeno 10 lica zbog sumnje da su počinila krivično djelo organizovani kriminal u vezi sa trgovinom ljudima u svrhu radne eksploatacije, pranje novca, krijumčarenje ljudi, davanja dara i drugih oblika koristi.

Ovu akciju zajedno sprovode tužilaštva BiH i Francuske.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se