17 C
Zvornik
26. април 2024.

Stefanović: Sramotno je da Vilić prebacuje odgovornost za napad

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović izjavio je da je sramotno da direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH Mirsad Vilić odgovornost za napad na premijera Srbije u Potočarima prebacuje na njegovo obezbjeđenje, navodeći da se plaši da će izostati ozbiljna istraga ovog teškog krivičnog djela.

„Sramotna je ocena Vilića da su pripadnici obezbeđenja predsednika Vlade Srbije odgovorni za to što se desilo premijeru Vučiću u Potočarima. Nedopustivo je da Vilić ne pokaže ni trunku odgovornosti i profesionalizma, posebno imajući u vidu činjenicu da je samo zahvaljujući prisebnosti premijerovog obezbeđenja sprečeno ubistvo“, naglasio je Stefanović.

On je konstatovao da su nadležni za zaštitu štićenih ličnosti na skupu u Potočarima morali da pruže adekvatnu i jednaku zaštitu svim štićenim ličnostima.

„Podsećamo da je zemlja domaćin dužna da obezbedi zaštitu i sigurnost svakog svog gosta, a pogotovu premijera jedne države. Aleksandar Vučić, država Srbija, kao ni njegovo obezbeđenje nisu birali rutu kretanja, neposredno obezbeđenje, kao ni mesto održavanja komemorativnog skupa“, ukazao je Stefanović.

On je precizirao da su upravo organi BiH insistirali da oni vrše obezbjeđenje premijera Srbije i da bilo kakvo saopštenje ili pokušaj prebacivanja odgovornosti ne mogu sakriti ove činjenice, saopšteno je iz MUP-a Srbije.

„Nije posao obezbeđenja da procenjuje da li je bolje da premijera u glavu pogodi flaša ili kamenica, da li je bolje da ga udaraju ili linčuju, već da uradi sve da se takvo nešto nikada ne dogodi i da gost u toj državi bude potpuno zaštićen“, rekao je Stefanović.

On je zaključio da je iz svega jasno da u Federaciji BiH nema profesionalizma, pa ni iskrenog kajanja zbog pokušaja ubistva premijera Srbije.

„Plašim se da će izostati i ozbiljna istraga i da počinioci ovog teškog krivičnog dela, kao i organizatori i inspiratori, nikada neće odgovarati“, naglasio je Stefanović.

Direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH Mirsad Vilić izjavio je juče Srni da je bila stvar pratilaca premijera koji vrše njegovu neposrednu zaštitu da kažu Vučiću da se vrati nazad odmah nakon prvih povika.

„Odlučeno je da se ide naprijed prema vozilu i u tom gornjem dijelu došlo je do bacanja određenih predmeta. Glavni pratilac nije donio odluku da se vrate nazad već su nastavili kretanje“, kaže Vilić.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se