7.4 C
Zvornik
16. април 2024.

Procesuirati vinovnike napada na Vučića

Ministri inostranih poslova BiH Igor Crnadak i Italije Paolo Đentiloni izrazili su danas uvjerenje da će vinovnici napada na predsjednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića u Srebrenici biti brzo otkriveni i procesuirani, kao i da novonastala situacija neće pokvariti odnose BiH i Srbije.

Crnadak i Đentiloni saglasili su se da napad na Vučića nije smio da se dogodi jer to premijer Srbije ničim nije zaslužio.

Odgovarajući na pitanje novinara nakon sastanka u Sarajevu, Crnadak i Đentiloni izrazili su uvjerenje da će vinovnici ovog nečuvenog skandala, kojeg su osudile najznačajnije institucije BiH, biti brzo otkriveni i procesuirani.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić napadnut je juče tokom komemoracije u Potočarima.

Odlučno krenuti u reforme

Ministar inostranih poslova Italije Paolo Đentiloni izjavio je danas da 20 godina od ratnih strahota BiH treba da jača veze sa EU i da odlučnije krene u neophodne reforme.

Đentiloni je nakon sastanka sa ministrom inostranih poslova BiH Igorom Crnatkom u Sarajevu rekao da Italija snažno i koherentno zalaže za realizaciju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju BiH sa EU i to na principima strateške inicijative.

Dvojica ministara konstatovala su da dobre i prijateljske odnose BiH i Italije prati i solidna ekonomska saradnja, s obzirom da obim bilateralne spoljnotrgovinske razmjene iznosi oko 1,3 milijardi evra na godišnjem nivou, što je sasvim dobra osnova za dalje unapređenja odnosa.

„Hvala Italiji za podršku novim vlastima u BiH, koje nastoje da konačno ubrzaju put ka EU i da u društvo u BiH uvedu što više evropskih vrijednosti. Italija je jedan od osnivača i stubova EU, a naši odnosi su prijateljski, i nastojaćemo da ih dalje poboljšavamo, ne samo na političkom, nego i na ekonomskom i kulturnom planu“, rekao je Crnadak na konferenciji za novinare.

On je naveo da je sa italijanskim kolegom danas razgovarao i o pitanjima regionalne bezbjednosti, kao i zajedničkoj borbi protiv terorizma, organizovanog kriminala i korupcije.

Crnadak je istakao da BiH nije zabrinuta, nego svjesna potencijalne opasnosti koja joj prijeti od islamskog radikalizma, naročito od terorističkog napada na policijsku stanicu u Zvorniku.

On je posebno zahvalio Italiji za pomoći BiH nakon prošlogodišnjih poplava, s akcentom na konkretnu pomoć Zvorniku, Sanskom Mostu, Maglaju i Orašju.

Crnadak i Đentiloni istakli su da večerašnji koncert filharmonije Milanske skale u Sarajevu predstavlja nefromalni početak obilježavanja 20 godina mira u BiH i ka Evropi šalje jedinstvene poruke mira i budućnosti.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se