14.3 C
Zvornik
26. април 2024.

Sanirane 2.094 stambene jedinice

Program EU za oporavak od poplava nastavlja da ostvaruje dobre rezultate u područjima pogođenim poplavama u BiH, a do sada su sanirane 2.094 stambene jedinice za najugroženije stanovnike, konstatovno je na sastanku Savjetodavnog panela Programa za oporavak od poplava EU.

U saopštenju Delegacije EU navodi se da je juče održan četvrti sastanak Savjetodavnog panela, odnosno, ključne komponente upravne strukture Programa EU za oporavak od poplava koja se sastoji se od domaćih institucija odgovornih za napore u oporavku od poplava, predstavnika Delegacije EU u svojstvu donatora, te Razvojnog programa UN u BiH u svojstvu partnera u sprovođenju programa.

Iz Delegacije ističu da je tokom sastanka razmatran postignuti napredak u naporima za oporavak od poplava u BiH i buduće aktivnosti.

„Do sada je u sklopu Programa sanirano i 108 javnih objekata kako bi se omogućila obnova vitalnih javnih usluga, 83 objekta komunalne infrastrukture, uključujući 100 puteva i mostova, kao i sistema za vodosnabdijevanje koji služe lokalnim zajednicama“, ističe se u saopštenju.

U toku je sanacija 437 stambenih jedinica, osam javnih objekata i 41 objekat komunalne infrastrukture.

U Brčko distriktu je izabrano 16 novih korisnika za hitnu sanaciji njihovih stambenih jedinica.

Osim toga, Program je podržao 56 malih i srednjih preduzeća i tako doprinio očuvanju i kreiranju više od 2.000 radnih mjesta, naglašavaju iz Delegacije EU.

Obezbijeđena je podrška za 700 poljoprivrednih gazdinstva u oporavku njihovih proizvodnih kapaciteta, a najmanje 500 će biti integrisano u lokalne i regionalne sisteme za pristup tržištu.

U saopštenju se navodi da je cilj drugog dijela pomoći EU u oporavku od poplava, u iznosu do 41 miliona evra, pružanje podrške BiH u preventivnom djelovanju na eventualne prirodne katastrofe.

Ovo je preostali dio sredstava koje je EU obećala na donatorskoj konferenciji, a koja će biti dostupna BiH nakon što relevantne domaće vlasti ratifikuju odgovarajući okvirni sporazum, napominje se u saopštenju.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se