12 C
Zvornik
20. април 2024.

EU: U pitanje se dovode kohezija, suverenitet i integritet BiH

Iz Delegacije EU u BiH saopšteno je da bi održavanje referenduma u Republici Srpskoj o pravosuđu dovelo u pitanje koheziju, suverenitet i integritet BiH, na koje su se u februaru obavezali čelnici svih političkih stranaka u parlamentu BiH, uključujući i predsjednika Srpske Milorada Dodika.

U saopštenju se navodi da je portparol evropskih komesara za spoljnu politiku i bezbjednost Federike Mogerini i za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johanesa Hana istakao i da se održavanjem referenduma „rizikuje podrivanje snažnijeg procesa evropskih integracija, što su svi politički lideri isticali kao svoje opredjeljenje“.

„Nedostaci domaćeg pravosuđa, posebno sistemske prirode, rješavani su i trebaju se nastaviti rješavati, a neki su i riješeni u okviru strukturalnog dijaloga o pravosuđu. EU je spremna blisko sarađivati sa svim nadležnim vlastima u BiH, da bi dalje bio unaprijeđen rad pravnog sistema“, ističe protparol.

On navodi da inicijativa za održavanje referenduma odvlači pažnju od stvarnih socio-ekonomskih problema sa kojima se građani BiH svakodnevno suočavaju, dodaje se u saopštenju.

Portparol smatra da bi fokus sada trebao biti na finaliziranju i provođenju reformi čiji je cilj stabilizacija privrede i otvaranje novih radnih mjesta, posebno za mlade ljude, unapređenje vladavine prava i borba protiv korupcije.

On je ocijenio da prijedlog za održavanje referenduma izaziva nepotrebno sukobljavanje.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je sinoć odluku o raspisivanju referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se