5.4 C
Zvornik
26. април 2024.

Šalipur: Sarajevo tokom rata bio podijeljen, a ne opkoljen grad

Bivši zvaničnik SDS-a Zdravko Šalipur rekao je na suđenju nekadašnjem komandantu Glavnog štaba Vojske Republike Srpske generalu Ratku Mladiću u Haškom tribunalu da je Sarajevo tokom rata u BiH bilo podijeljen, a ne opkoljen grad.

„Sarajevo je bilo podijeljen, a ne opkoljen grad, tako je najispravnije reći… Samim početkom rata je podijeljeno“, rekao je Šalipur kao svjedok odbrane generala Mladića.

Svjedok, koji je bio funkcioner srpske opštine Novo Sarajevo, negirao je da su civili nesrpske nacionalnosti bili protjerivani sa Grbavice, koja je bila pod kontrolom srpskih snaga.

„Za ovo nikad nisam čuo, niti se dešavalo na Grbavici, dok sam ja bio tamo“, rekao je Šalipur, koji je u maju 1992. bio ranjen u napadu muslimanskih snaga, prenose beogradski mediji.

Šalipur je rekao da je Grbavica bila pod stalnom snajperskom i artiljerijskom vatrom „Armije BiH“ sa druge strane Miljacke, od koje su stradale stotine srpskih civila – prenijeli su beogradski mediji.

On je rekao da je muslimanska snajperska vatra na Grbavicu otvarana sa tri strane – sa zgrade Prirodno-matematičkog fakulteta, Skupštine BiH i objekta „Loris“, zbog čega je Grbavica bila „pakao za život“.

Šalipur je bio 170. svjedok odbrane, a nakon njegovog svjedočenja suđenje generalu Mladiću u Hagu je prekinuto do 10. avgusta zbog redovne ljetne pauze.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se