4.3 C
Zvornik
01. децембра 2022.

Polaganje vijenaca za srpske žrtve 13. jula

Kod zgrade Osnovnog suda u Srebrenici, koja je tokom rata bila logor za Srbe, u ponedjeljak 13. jula biće položeni vijenci i prislužene svijeće u znak sjećanja na zlostavljane i svirepo ubijene srpske žrtve, rekao je predsjednik Udruženja građana „Istočna alternativa“ iz Bratunca Vojin Pavlović.

Pavlović je rekao Srni da mu je u srebreničkoj policiji jasno rečeno da nema smetnji da članovi ovog udruženja i zainteresovani građani polože vijence uz zgradu Osnovnog suda u Srebrenici.

On je precizirao da će polaganje vijenaca i prisluživanje svijeća za pokoj duša zlostavljanih i svirepo ubijenih Srba pred srebreničkim sudom biti organizovano u 11.00 časova.

Prema njegovim riječima, u zgradi suda bio je jedan od logora za Srbe u Srebrenici, gdje su zatvarani, ispitivani, tučeni, mučeni i na razne načine umirali.

„Skoro niko nije preživio te torture, a oni rijetki koji su eventualno bili razmijenjeni ubrzo su umirali od posljedica batina i tortura koje su pretrpjeli“, kaže Pavlović.

On je izrazio očekivanje da će policija Republike Srpske obezbijediti ovaj skup da bi on protekao mirno i da bi se nesmetano odala počast srpskim žrtvama na mjestu njihovog stradanja.

Pavlović ističe da su se odlučili da 13. jula odaju počast srpskim žrtvama kod srebreničkog suda zbog toga što su zarobljeni Srbi na Zalazju, na Petrovdan 1992. godine, odvedeni i 13. jula zatvoreni u zgradu Osnovnog suda i od tada im se gubi svaki trag.

Ni do danas 10, od 22 zarobljena, još nije pronađeno i vode se kao nestali već 23 godine.

Pavlović je pozvao građane Podrinja da dođu i odaju počast nevinim srpskim žrtvama umorenim u kazamatima srebreničkog suda.

On ističe da je pokrenuta inicijativa da se, u skladu sa zakonom koji omogućava obilježavanje svih mjesta ratnih stradanja, postavi spomen ploča ubijenim Srbima na zid zgrade Osnovnog suda u Srebrenici, kao i na drugim objektima koji su služili kao logori za Srbe u ovom mjestu.

„Te spomen ploče treba da obilježe mjesta stradanja nevinih ljudi i budu opomena da se nesreća kakva se dešavala od 1992. do 1995. godine u ovom mjestu više nikada nigdje ne ponovi“, zaključio je Pavlović.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
982PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se