14.3 C
Zvornik
26. април 2024.

Otvoren kolektivni centar za prihvat migranata

U Preševu, na jugu Srbije, otvoren je kolektivni centar za prihvat migranata u kome će oni po ubrzanoj proceduri dobijati dokumenta, te hranu i medicinsku pomoć.

Kolektivni centar smješten je u adaptiranoj zgradi Preduzeća za obradu duvana, a otvorili su ga ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Aleksanadar Vulin i šef Predstavništva visokog komesarijata UN za izbjeglice u Srbiji Hans Fridrih Šoder, saopštilo je Ministarstvo rada Srbije.

Vulin, koji je i predsjednik Radne grupe za rješavanje problema mješovitih migracionih tokova, rekao je da je otvaranjem centra Srbija pokazala da je ozbiljna država.

„Mi se ponašamo kao organizovana država. Država Srbija se tako ponaša, vodi računa o svakom ljudskom biću koje se nađe na njenoj teritoriji. Manje je važno zašto se našlo, nismo mi tu da sudimo nikome, ali jesmo da svakom ljudskom biću obezbedimo medicinsku negu, hranu i vodu“, poručio je Vulin.

Vulin je ponovo pozvao sve zemlje Balkana i EU da zajednički rješavaju problem migranata.

U Centru je, osim punktova za prihvat i pružanje pomoći migrantima, otvorena i potpuno adaptirana i klimatizovana prostorija za prihvat majki sa djecom.

Šoder kaže da je zadovoljan zbog otvaranja Centra i najavio je da će UNHCR i dalje pomagati Srbiji. „Ovim ćemo stvoriti za migrante koji pešače i koji su danima na putu mnogo bolje uslove za smeštaj i pružanje prve pomoći“, rekao je Šoder.

Predsjednik opštine Preševo Ragmi Mustafa ocijenio je da su država, narod i razne organizacije odlično pomagale migrantima i da je otvaranje Centra važno da bi svi migranti bili na jednom mjestu gdje će imati pristojne uslove.

„Zahvalni smo svima koji su pomogli da do otvaranja dođe“, rekao je Mustafa.

Prema podacima Crvenog krsta u Preševu, u posljednjih sedam dana u ovo mjesto svakodnevno stiže od 800 do 1.000 migranata.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se