18.4 C
Zvornik
28. март 2024.

Pouka Srbiji i Srpskoj da razvijaju prijateljstvo sa Rusijom i Kinom

Politički analitičar Dragomir Anđelković ocijenio je da je ruski veto na britansku rezoluciju u Savjetu bezbjednosti UN pouka Srbiji i Republici Srpskoj da maksimalno razvijaju dobre odnose sa Rusijom i Kinom jer će ih proporcionalno tim odnosima Zapad više respektovati.

On je za Srnu izjavio da je od momenta kada je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov ocijenio britansku rezoluciju kao antisrpsku bio siguran kakav će biti ishod i da će Rusija kao ozbiljna država uložiti veto.

„Mene čudi da je u nekim medijima stvarana sumnja u to i čini mi se da su zapadni lobisti činili sve da stvore sumnju kod javnog mnjenja“, rekao je Anđelković.

Prema njegovim riječima, međutim, nije bilo prostora za takvu sumnju jer je, kako je rekao, Rusija od dolaska Vladimira Putina na vlast ukazivala kontinuiranu podršku Srbiji i Republici Srpskoj.

Anđelković smatra da će pritisci na Srbiju i Srpsku i nakon raspleta u UN biti nastavljeni, jer Zapad ima cijeli arsenal pritisaka, ali vjeruje da Zapad dobro zna šta je to odnos snaga i da sada, kada je vidio da Srbi imaju uz sebe prijatelje u svijetu koji to nisu samo na riječima, već i u teškim momentima, ti pritisci neće biti tako jaki.

„Bez obzira koliko smo mali mi smo na važnom geopolitičkom mestu. Mislim da će Zapad biti sofisticiraniji i ipak blaži, što ne znači da neće biti pritisaka“, kaže Anđelković.

On je rekao da primjer prijedloga britanske rezolucije o Srebrenici i odnos prema njoj dokazuje da Srbi u Srbiji i Srpskoj ništa od Zapada ne mogu da dobiju snihodljivošću već, naprotiv, stavom koji je odmjeren, racionalan i odbijanjem onog što nije u nacionalnom interesu.

Govoreći konkretno o pritiscima koji slijede u vezi sa Republikom Srpskom, Anđelković je rekao da će njih biti i u vezi sa referendumom o Tužilaštvu i sudu BiH i nakon njega, kao što ih je bilo od momenta od kada je Srpska formirana, ali da je važno da Srpska ne izgubi samopouzdanje i štiti svoje interese.

„Ono što ne treba zaboraviti jeste da je Republika Srpska stvorena u vreme kada je Zapad mnogo moćniji nego što je danas. Kada smo tada uspeli da stvorimo Republiku Srpsku onda sigurno danas kada je težište moći pomereno ka Istoku možemo da je održimo samo ako budemo jedinstveni i odlučni“, smatra Anđelković.

Britansku rezoluciju o Srebrenici danas je u Savjetu bezbjednosti UN blokirala Rusija koja je uložila veto, uzdržane su bile Kina, Nigerija, Angola i Venecuela, dok je preostalih 10 članica glasalo „za“.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se