4.4 C
Zvornik
27. април 2024.

Nevjerovatno da još nema uhapšenih zbog napada na Vučića

Ministar inostranih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da je nevjerovatno da još niko nije uhapšen u BiH zbog napada na premijera Aleksandra Vučića u Srebrenici.

„Potrebno je preći sa reči na dela. Srbija očekuje rezlate istrage“, rekao je Dačić.

Navodeći da se mogu čuti i izjave koje predstavljaju relativizaciju krivice za ono što se desilo u Srebrenici, Dačić je naglasio da je Srbija ozbiljna država i da očekuje zvaničnaj izvještaj o događaju.

„Mi smo prijatelji, ali preko ovoga ne može da se pređe tek tako“, rekao je Dačić za B92.

On je ponovio da su organi bezbjednosti BiH bili dužni da osiguraju Vučiću bezbjednost.

Govoreći o pozivu Vučića članovima Predsjedništva BiH da posjete Srbiju, Dačić je naveo da je nesporna želja Srbije da nastavi sa politikom mira i regionalne stabilnosti, ali da to ne može umanjiti težinu incidenta koji se desio napadom na Vučića u Srebrenici.

On je podsjetio da je Srbija uputila demarš BiH, zahtijevajući provođenje temeljite istrage kako bi se vidjelo ko su organizatori, podstrekači i vinovnici tog napada.

Govoreći o najavi proslave akcije „Oluja“ vojnom paradom u Hrvatskoj, Dačić je rekao da je u „Oluji“ poginulo više hiljada Srba, a protjerano 250.000, te da tog dana nema šta da se slavi, a naročito je neprikladno da strane vojske učestvuju u tome.

Ministar inostranih poslova Srbije je dodao da su, nakon njegove izjave da bi učešće u vojnoj paradi bilo antisrpski stav, gotovo sve zemlje iz okruženja odustale od učešća – Italija, Austrija, Mađarska, Rumunija.

Prema riječima Dačića, odustale su jer ne žele da unose dodatnu nestabilnost u region, s obzirom da je riječ o događaju koji se različito shvata i tumači.

On je istakao da Srbija, isto kao što poštuje stradale u Srebrenici i tuđe žrtve, mora da poštuje i svoje žrtve.

„Ispada da kada govorimo o našim žrtvama kao da želimo nestabilnost u reigonu“, rekao je Dačić.

Dačić je istakao da će narednih dana biti razgovarano sa Grčkom o najavama da bi ta zemlja mogla priznati samoproglašeno Kosovo i dodao da to priznanje ne bi bilo u skladu sa međunarodnim pravom, sa prijateljstvom dva naroda, a naročito sa situacijom koju grčki narod ima na Kipru.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se