8.1 C
Zvornik
26. април 2024.

Potrebna koordinisana saradnja institucija

Hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović istakao je danas u Briselu da je za evropske integracije i dalje planove o konkretnim reformskim procesima potrebna jasna opredijeljenost svih relevantnih aktera u BiH, te koordinisana saradnja institucija na svim nivoima vlasti.

Iz Predsjedništva BiH saopšteno je da je Čović u razgovoru sa visokim predstavnikom EU za spoljne poslove i bezbjednosnu politiku Federikom Mogerini kao hitna pitanja za rješavanje naveo dogovor o mehanizmu koordinacije i program reformi, sa posebnim naglaskom na privredna i socijalna pitanja.

Hrvatski član Predsjedništva BiH podsjetio je da će sutra preuzeti predsjedanje tom institucijom i naveo da će u narednom periodu prioritetan zadatak upravo biti ključne reforme za dalju evropsku integraciju BiH.

Čović je zahvalio Mogerinijevoj za dosadašnje posjete BiH, te snažnu podršku pruženu procesu približavanja EU u okviru obnovljene inicijative.

On je uvjeren u nastavak dijaloga sa zvaničnicima EU, s ciljem efikasnog ispunjavanja obaveza BiH na njenom evropskom putu.

Mogerinijeva je potvrdila evropsku perspektivu BiH, ali i naglasila da dalji napredak zavisi od ispunjavanja konkretnih obaveza, navodi se u saopštenju.

Sagovornici su se saglasili da BiH treba da iskoristi aktuelni period za preduzimanje reformskih koraka, s ciljem napretka ka članstvu u EU, a time i obezbjeđivanja bolje i perspektivne budućnosti.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se