LIFESTYLE

Ne nasjedajte ako primite ovaj e-mail – riječ je o prevari

Policija upozorava građane da ne nasjedaju na razne internet prevare i da se ne upuštaju u sumnjive novčane transakcije

Posljednjih nekoliko dana policija je primila više prijava građana čije su pretince elektroničke pošte kompromitovale nepoznate osobe.

Nepoznati počinitelj na još do sada neutvrđen način preuzima nadzor nad pretincem elektroničke pošte te postojećim kontaktima, bez znanja stvarnog korisnika elektronske pošte, šalje poruke sadržaja koji upućuje na to da se navedena osoba nalazi u inostranstvu te prijateljski traži novac kako bi se mogla vratiti kući.

Ako primalac takve poruke nasjedne i odgovori pošiljaocu, slijedi dostavljanje broja računa i načina uplate novca. Prema dosadašnjim saznanjima, stvarnim korisnicima kompromitovanih pretinaca elektronske pošte onemogućen je daljnji pristup i korištenje pošte.

Policija je objavila i sadržaj trenutno aktualne poruke naslova „Trebam tvoju pomoć“:

„Oprosti što ti se javljam ovako. Otputovao sam u Tursku, i moju torbu, u kojoj je bila putovnica i kreditne kartice su mi ukrali. Veleposlanstvo će mi pomoći i dozvoliti mi da letim bez putovnice, samo moram platiti kartu i podmiriti račune u hotelu. Nažalost, do novca ne mogu doći bez kartice. Kontaktirao sam banku, ali treba im još vremena da mi naprave novu karticu. Mislio sam te zamoliti da mi posudiš nešto novaca koje ću ti vratiti po povratku. Treba mi 2.000 eura da pokrijem troškove. Moram biti na prvom sljedećem letu. Mogu ti proslijediti detalje o tome kako vi možeš slati novac. Molim te javi mi je li to moguće. Željno iščekujem tvoj odgovor!“ stoji u poruci.

Na sličnu je prevaru nasjela i jedna 47-godišnja Hrvatica koja je ostala bez nekoliko desetina hiljada kuna. Ona je prije nekoliko mjeseci putem društvene mreže stupila u kontakt s osobom koja joj se predstavila kao američki državljanin. Sredinom juna, navedena osoba zamolila ju je da na kućnu adresu primi jedan paket, na što je 47-godišnjakinja nakon višekratnog traženja i pristala. Sljedećeg dana dobila je poruku da je paket blokiran na aerodromu u Turskoj te da na ime treće osobe mora uplatiti nekoliko hiljada dolara kako bi paket mogao nastaviti put. Žena je uplatila novac, a zatim joj se ponovo javio poznanik s društvene mreže i uz obrazloženje da se nešto zakomplikoalo, zatražio od nje da uplati još novca, što je i učinila, no tada je putem SMS-a zatražio od nje da uplati još nekoliko hiljada dolara ili će u protivnom biti optužena za pranje novca, izvijestili su iz pazinske policije.

Budući da je žena shvatila da je prevarena, s obzirom na to da je nepoznati počinitelj podigao novac koji je poslala te je zaprimila prijetnje, odlučila je događaj prijaviti policiji.

Policija upozorava građane da ne nasjedaju na razne internet prevare i da se ne upuštaju u sumnjive novčane transakcije kako ne bi sami postali žrtve ili nesvjesno sudjelovali u počinjenju kaznenih djela. Ako vas, kao u navedenom primjeru, naizgled poznata osoba traži da joj uplatite novac, iz bilo kojeg razloga, dobro razmislite i provjerite sve okolnosti, a ako smatrate da je riječ o prevari ili nekom drugom protivpravnom ponašanju, događaj prijavite policiji.

Tagovi
Back to top button
Close
Close