4.4 C
Zvornik
27. април 2024.

Mitrović: U jami „Radača“ neće pronaći srpske žrtve

Predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Nedeljko Mitrović izrazio je bojazan da prilikom ekshumacije u jami Radači kod Mostara neće biti pronađeni posmrtni ostaci ubijenih Srba, kao što je to bio slučaj i u ranijim ekshumacijama u sarajevskim naseljima Alipašino polje i Buća potok.

„Razlog tome je što se Tužilaštvo BiH nalazi pod velikim pritiskom bošnjačkih političara koji svim sredstvima nastoje da namire nedostajući broj od 8.372 navodno ubijenih Bošnjaka u Srebrenici“, rekao je Mitrović Srni.

On je podsjetio da bivša Komisija Republike Srpske za Srebrenicu nije utvrđivala broj ubijenih Bošnjaka u Srebrenici, već je samo upoređivala spiskove nestalih na osnovu izvora različitih udruženja.

„Brojku o navodno 8.372 ubijenih Bošnjaka u Srebrenici nijedan organ do sada nije prihvatio, a zanimljivo je da Federalna komisija za traženje nestalih lica nikada nije dostavila svoj izvještaj o stradanju Bošnjaka u Srebrenici“, istakao je Mitrović.

On je rekao da do 2009. godine na nivou BiH nije urađena ni centralna evidencija nestalih zbog opstrukcije FBiH uz podršku Međunarodne komisije za nestala lica /ICMP/.

Timovi Agencije za istrage i zaštitu BiH /SIPA/, MUP-a Republike Srpske i FBiH, pod nadzorom Tužilaštva BiH, otpočeli su potragu za posmrtnim ostacima žrtava ratnih zločina iz jame Radača kod Mostara.

U jami Radača, prema prikupljenoj dokumentaciji, trebalo bi da se nalaze posmrtni ostaci lokalnih Srba i Bošnjaka, ali i tijela sarajevskih Srba i Bošnjaka iz Stoca i srednje Bosne.

Tužilaštvo BiH saopštilo je da se, prema prikupljenim dokazima i saznanjima, na toj lokaciji nalaze posmrtni ostaci većeg broja žrtava, uglavnom srpske i bošnjačke nacionalnosti, ubijenih od 1992. do 1995. godine.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se