Ministarstvo spoljnih poslova Srbije prati slučaj „Đukić“

Ministarstvo spoljnih poslova i diplomatsko-konzularna predstavništva Srbije u Crnoj Gori prate slučaj generala Borislava Đukića koji je uhapšen u Tivtu po potjernici zagrebačkog Interpola i aktivno se angažuju u pogledu zaštite njegovog interesa, saopšteno je iz resornog ministarstva.

Odmah po prijemu informacije o hapšenju, 18. jula u večernjim časovima, predstavnici Generalnog konzulata Srbije u Herceg Novom stupili su u kontakt sa Đukićem, radi utvrđivanja činjeničnog stanja i pružanja konzularne pomoći, prenose beogradski mediji.

Iz crnogorskog Ministarstva pravde danas je saopšteno da nisu primili zahtjev koji se odnosi na izručenje generala Đukića.

Đukić je uhapšen 18. jula na Aerodromu Tivat, po potjernici zagrebačkog Interpola radi obezbjeđenja njegovog prisustva u krivičnom postupku zbog navodnog zločina protiv čovječnosti počinjenog od avgusta 1991. do kraja 1993. godine.

Đukić, koji je državljanin Srbije, uhapšen je prilikom povratka za Beograd.

Na hrvatskoj optužnici, osim generala Đukića, nalazi se i general Ratko Mladić, tadašnji komandant 9. Kninskog korpusa JNA.

Prema dokumentaciji Dokumentaciono-informacionog centra „Veritas“, Đukić je kao komandant 221. motorizovane brigade 9. Kninskog korpusa JNA, tada u činu pukovnika, optužen za rušenje brane na Peruči.

(SRNA)

Back to top button