5.4 C
Zvornik
26. април 2024.

Fatić: Nikolić diplomatskom aktivnošću zaustavio britansku rezoluciju

Tomislav Nikolić je svojom diplomatskom aktivnošću zaustavio britansku rezoluciju pred Savjetom bezbjednosti UN, saopšteno je iz kabineta predsjednika Srbije.

Koordinator za medije u kabinetu predsjednika Srbije Vuk Fatić naveo je da je predsjednik Nikolić 2. jula uputio pisma svim šefovima država članica Savjeta bezbjednosti UN, pa i kraljici Elizabeti Drugoj, želeći da ih upozna o tome zašto ne bi bilo dobro da Savjet bezbednosti UN usvoji rezoluciju o Srebrenici, koju je predložila Velika Britanija.

Fatić je naveo da nije istina da je Nikolić tražio od kraljice Elizabete Druge da Velika Britanija povuče predloženu rezoluciju, već da je zamolio da „upotrijebi svoj autoritet i ukaže Vladi Velike Britanije na složenost i teškoće pitanja“ u vezi sa Srebrenicom.

„Dakle, ako ništa drugo, britanska kraljica ima bar pravo da izrazi svoje mišljenje. Pa neka je to i proceduralno, svejedno nije beznačajno. Niko, a pogotovo ne predsednik Nikolić, od nje nije tražio da se meša u rad svoje vlade, niti bilo šta slično“, navodi se u saopštenju.

Fatić je naveo i to da kraljica Elizabeta Druga u opisu svojih nadležnosti ima i sjednice takozvanog „privatnog savjeta“ na kojima odobrava uredbe i druge podzakonske akte Vlade Ujedinjenog Kraljevstva.

On je upitao one koji kritikuju predsjednika Nikolića zašto žale zbog sudbine rezolucije koju je on svojom aktivnošću zaustavio.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se