13.4 C
Zvornik
05. октобра 2022.

Angela Merkel tražila od Nikolića jačanje državnosti BiH

BEOGRAD – Njemačka kancelarka Angela Merkel je u razgovoru sa predsjednikom Srbije Tomislavom Nikolićem posebno istakla značaj i uticaj Srbije na stabilnost Bosne i Hercegovine, odnosno poruke koje Srbija šalje u kontekstu jačanja države BiH.

Prema lista „Danasa„, Merkelova je Nikoliću istakla da je regionalna stabilnost od ključne važnosti za napredak u evropskim integracijama i da se u tom procesu posebno cijeni i mjeri uloga Srbije.

„Nemačka kancelarka je rekla predsedniku Srbije da bi trebalo nastaviti sa porukama o podržavanju celovitosti Bosne i Hercegovine. Ona je napomenula da stepen pacifikacije koji je dostignut u ovom trenutku možda nije dovoljan, ali da, ukoliko kao takav opstane u narednim godinama, moglo bi se računati na dugoročnu stabilnost i konačno profunkcionisanje države kao jedinstvene celine“, napominju sagovornici „Danasa“ iz diplomatskih krugova.

Prema njihovim riječima, u razgovoru sa Tomislavom Nikolićem Merkelova nije pomenula Srebrenicu i aktuelnu situaciju u vezi sa vetom Rusije na rezoluciju o osudi genocida u Savjetu bezbednosti Ujedinjenih nacija, a da je tokom Nikolićevog izlaganja mišljenja o tome „samo klimala glavom“.

„To nije format razgovora koji podrazumeva priče koje nisu visoko formalnog karaktera. Najpre je predsednik rekao šta je planirao, onda je ona iznela svoje viđenje koje se odnosilo na to da Nemačka podržava Srbiju i da će to jasno reći u situacijama od kojih zavisi evropska budućnost Srbije. Rekla je, takođe, da Kosovo ne bi trebalo da koristi svoju poziciju i koči Srbiju na evropskom putu, kada je reč o briselskom procesu“, napominju „sagovornici Danasa“.

Na pitanje da li je Angela Merkel spominjala konkretne datume u vezi sa otvaranjem poglavlja u procesu evropskih integracija, diplomatski izvori „Danasa“ ističu da se u ovakvim prilikama inače ne spominju konkretni datumi, ako oni već nisu poznati.

„Nemačka kancelarka je rekla da daje punu podršku evropskim integracijama i da ceni i vrednuje napore Srbije u tom smeru“, zaključuju diplomatski izvori.

Njemačka kancelarka Angela Merkel je izrazila želju da ponovo razgovara sa predsjednikom Srbije Tomislavom Nikolićem o situaciji na Balkanu, saopšteno je javnosti nakon sastanka Nikolića i Merkelove.

Kancelarka Merkel se zahvalila predsjedniku Srbije, pohvaljujući želje i napore Srbije da uđe u Evropsku uniju.

„Veoma je dobro to što ste rekli da je Srbija na čvrstom putu ka Evropskoj uniji i mi moramo da pazimo na zamor građana u evrointegracijama“, rekla je ona.

Govoreći o saradnji unutar EU, Merkelova je rekla da postoji percepcija da se vodi rigidnija politika i da, štaviše, pojedine članice EU imaju drugačija shvatanja demokratije. „Naša politika je postigla rezultate, mi smo uspjeli da podstaknemo saradnju“, naglasila je njemačka kancelarka.

Predsjednik Nikolić je ukazao na činjenicu da Srbija predstavlja faktor stabilnosti u regionu, kao i na to da je Srbija na poziciji između Evrope i Rusije, što je ponekad dobro, a ponekad nije.

„Mi ne možemo da se odreknemo ni jednog ni drugog prijatelja i to je problem koji nastojimo da prevaziđemo“, naglasio je predsjednik Srbije.

Nezainteresovanost njemačkih medija

Posjeta kancelarke Merkel nije tokom jučerašnjeg dana izazvala posebno interesovanje medija u Njemačkoj, koji su se uglavnom bavili krizom u Grčkoj. Pojedini internet portali objavili su da je Merkelova na turneji u Balkanu, bez naročitog osvrta na njen boravak u Beogradu. Merkelova je juče iz Beograda otputovala u Sarajevo. Nakon susreta sa njom, predsedavajući Predsedništva BiH Mladen Ivanić izjavio je da je plan da BiH do kraja 2017. podnese EU zahtjev za status kandidata.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,108PratilacaZaprati
988PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se