3.1 C
Zvornik
30. новембра 2022.

Cipras popustio, Grčka pristala na uslove kreditora

ATINA – Novi paket mjera, koji je grčka vlada predala Evrogrupi, izlazi u susret zahtjevima međunarodnih kreditora da Atina poveća poreze i smanji državni trošak na penzije, javljaju danas agencije.

Grčka od kreditora zauzvrat očekuje 53,5 milijardi evra kojima bi se do kraja juna 2018. godine pokrile dospjele obaveze za otplatu dugova, prenosi Rojters.

Te mjere, koje uključuju povećanje poreza za brodarske kompanije i ukidanje poreskih olakšica za ostrva, treba da ispune uslove za novi sporazum sa kreditorima koji bi Grčku spasao bankrota i izlaska iz evrozone.

Vlada takođe planira da poveća porez na dodatu vrijednost za restorane i hotele, da krene sa reformom penzionog sistema, kao i da odredi čvrst rok za otpočinjanje velikih privatizacija.

AP konstatuje da je grčka vlada pristala na zahtjeve koje je ranije odbijala da prihvati, uglavnom premještajući razne kategorije robe i usluga u višu poresku stopu.

Rojters precizira da su među ponuđenim mjerama trenutno povećanje poreza na luksuz i uvođenje poreza na televizijske reklame, kao i prelazak na novi sistem koletivnog pregovaranja krajem godine.

Grčka vlada se takođe obavezuje da do kraja oktobra objavi datume kada će raspisati tendere za privatizaciju željeznice i luka u Pireju i Solunu.

Takođe će preduzeti korake u privatizaciji regionalnih aerodroma i prodaje državnih akcija u grčkom „Telekomu“.

Pored toga, Atina nudi kresanje troškova na odbranu.

Vlada, takođe, novu penzionu reformu najavljuje već za oktobar ove godine.

Grčki prijedlog stigao je u Brisel, šefu Evrogrupe Jerunu Dajselblumu, skoro dva sata prije isteka roka, ranije određenog u četvrtak u ponoć.

Ako evropski partneri budu zadovoljni, paket mjera grčkog premijera Aleksisa Ciprasa mogao bi da bude prihvaćen na vanrednom samitu lidera EU u nedjelju.

U suprotnom, Grčkoj prijeti izlazak iz evrozone, navodi Rojters.

Cipras: Nemamo mandat da isključimo Grčku

Premijer Grčke Aleksis Cipras izjavio je da grčka vlada nema mandat da izvede Grčku iz evrozone, već mandat da postigne bolji dogovor sa kreditorima.

Cipras je to izjavio na sastanku sa poslanicima iz stranaka Siriza i njihove koalicije, sa kojima se sastao pred debatu u grčkom parlamentu o novom prijedlogu mjera poslatu kreditorima.

„Cipras je poslanike pozvao da podrže 13 milijaredi evra vrijedan plan štednje“, rekao je Rojtersu jedan od Vladinih zvaničnika.

„Suočeni smo sa krucijalnim odlukama. Imamo mandat da podnesemo bolju ponudu od ultimatuma koji nam je dala Evrogrupa, ali nam sigurno nije dat mandate da isključimo Grčku iz evrozone“, kazao je Cipras poslanicima.

Cipras je pozvao poslanike na jedinstvo riječima – svi smo u ovome zajedno.

Grčka vlada predala je Evrogrupi novi paket mjera, kojim je izašla u susret zahtjevima međunarodnih kreditora da poveća poreze i smanji državni trošak za penzije.

Agencije

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
982PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se