EkonomijaVIJESTI

Vlada RS oživljava bijeljinsku Šećeranu?

BANJALUKA – Uprava bijeljinske Šećerane izradila je plan revitalizacije ove fabrike, a koji podrazumijeva da sredstva za pokretanje proizvodnje obezbijedi Vlada RS, koja je i većinski vlasnik, i to putem kreditne linije Investiciono-razvojne banke (IRB) RS.

Naime, Uprava se na ovaj korak odlučila poslije dosta vremena provedenog u traženju i pregovorima s potencijalnim strateškim partnerima, od kojih nije bilo zadovoljavajuće ponude, pa smatraju da je ovaj prijedlog odlična šansa za pokretanje proizvodnje sljedeće godine, zapošljavanje oko 600 stalnih i sezonskih radnika, te ukupno i do 10.000 radnika u cijelom lancu.

Ono što ih posebno ohrabruje je, kako tvrde, načelna podrška resornog ministra Steve Mirjanića, koji se upoznao s planom i dao nalog Upravi da ga usvoji na organima upravljanja. Upravo je za ponedjeljak, 22. juna, zakazana sjednica Skupštine akcionara ovog preduzeća, na kojoj se očekuje usvajanje ovog plana oživljavanja Šećerane, a koji bi nakon toga mogao biti proslijeđen Vladi RS na razmatranje.

Meho Fafulić, vršilac dužnosti direktora Šećerane, rekao je da bi ovaj program, ukoliko bude usvojen i implementiran, omogućio revitalizaciju fabrike.

„Već je prošao Nadzorni odbor fabrike i Ministarstvo poljoprivrede RS, dato je zeleno svjetlo da ide na Skupštinu akcionara. Vidjećemo šta će reći većinski akcionari koji će odlučivati o tome“, kazao je Fafulić.

Ističe da plan daje priliku da fabrika 2016. godine obavi kampanju prerade šećerne repe, te predviđa određena finansijska ulaganja koja treba da se obezbijede od strane IRB RS i eventualno Vlade RS.

„Programom je predviđeno da Vlada RS kao većinski vlasnik finansira pripremu fabrike za kampanju 2016. godine, jer je za ovu godinu nemoguće bilo šta uraditi, ali za sljedeću su sasvim realne šanse ukoliko se obezbijede sredstva“, rekao je Fafulić i dodao da Vlada RS nije još raspravljala o ovom prijedlogu. On smatra da je plan dosta realno urađen i obuhvata uslove koji mogu rezultirati u krajnjem slučaju proizvodnjom koja će se održati 2016. godine.

„U tom slučaju bismo zaposlili 300-350 stalnih radnika, oko 300 sezonskih radnika i bar pet do šest hiljada domaćinstava koja će raditi na proizvodnji šećerne repe. Dakle, u ovoj nestašici posla pruža se dobra prilika da se u lancu zaposli nekih desetak hiljada ljudi“, rekao je Fafulić.

Za ispunjene ovog plana kaže da bi trebalo obezbijediti nekih 10-12 miliona maraka za pripremu fabrike, i ukoliko bi Vlada išla do kraja, trebalo bi investirati oko 43 miliona KM za sprovođenje kampanje prerade šećerne repe.

Ukoliko bi prerada i prihodi išli po planu, u Upravi su izračunali da bi samo u prvoj godini bili u plusu oko 12 miliona maraka.

„Ovo je prijedlog da se fabrika oživi, jer fabrika treba da radi i najbolje ako je moguće, a ako se pojavi NN firma ili čovjek koji daju realne pare, neka je kupi i privatizuje. Niko nije protiv toga. Ali ovako, po meni, ne ide“, kazao je Fafulić. Naveo je i da je odluka o odbijanju ponude Poljoprivredne zadruge „Jankovci“ iz Hrvatske, koja je bila najozbiljniji partner za preuzimanje Šećerane, donesena poslije niza razgovora i dobrog odmjeravanja, te da je ispravna.

Iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS danas su rekli da su s menadžmentom ove fabrike preduzeli niz aktivnosti radi pokušaja stvaranja uslova za oživljavanje prizvodnje i nastavak procesa rada. Pored toga, naveli su i da je Vlada RS nedavno usvojila zaključak kojim je od organa upravljanja u Šećerani zatraženo da preduzmu sve mjere na iznalaženju mogućih rješenja po pitanju budućeg statusa Fabrike šećera.

„U okviru realizacije ovog zaključka, Uprava fabrike je sačinila Operativni plan poslovanja za 2015/2016. godinu, koji je prihvatio privremeni Nadzorni odbor, a o kome će konačnu odluku donijeti Skupština akcionara ovog privrednog društva“, rekli su iz Ministarstva.

Podsjećamo da je RS postala vlasnik Šećerane nakon što je zbog pranja novca pravosnažno osuđen njen prethodni vlasnik Zoran Ćopić i trajno mu oduzeta imovina vrijedna oko 20 miliona maraka. Ćopiću je tada, između ostalog, oduzeto i 10,8 miliona akcija Šećerane, koje čine 51 odsto kapitala tog preduzeća. Inače, proizvodnja u Šećerani obustavljena je prije nekoliko godina, pišu Nezavisne novine.

Tagovi
Back to top button
Close
Close