KolumnenaslovnaVIJESTI

Islamisti pred vratima

Kosovska policija, u saradnji sa Euleksom, razmatra otkazivanje tradicionalnog koncerta u centru Prištine posvećenog Danu nezavisnosti SAD, koji bi trebalo da bude održan 4 jula.

Islamski teroristi spremaju napade na širem području Kosmeta, pa su institucije samoproglašenog Kosova u stanju pune pripravnosti.

Prema zvaničnim informacijama policijske službe, teroristi iz Iraka i Sirije, preko svojih ćelija na Kosovu, Makedoniji i južnoj Srbiji, pripremaju niz akcija.

U skladu sa procjenama, podignuta je bezbjednost na najviši nivo, sa posebnom pažnjom na obezbjeđivanje policijskih stanica, zatvora, zgrade parlamenta, vlade samoproklamovanog Kosova i objekata diplomatskih misija.

Opasnosti od terorističkih akcija neprestano su prisutne – tvrde u policijskoj stanici u Gračanici i navode da je policijski objekat u strogom centru gradića, kao i druge policijske stanice na Kosmetu, pod posebnim mjerama obezbjeđenja.

Stepen bezbjednosti ide dotle da policajci koji su raspoređeni na kotama obezbjeđenja nose pancire.

Kosovska policija, u saradnji sa Euleksom, razmatra otkazivanje tradicionalnog koncerta u centru Prištine posvećenog Danu nezavisnosti SAD, koji bi trebalo da bude održan 4 jula.

Policija je podnijela više od 130 krivičnih prijava protiv lica koja se povezuju sa učešćem u terorističkim akcijama i kriminalnim organizacijama, kao i zbog njihove podrške osobama koje su pripremane za slanje u terorističke redove u Siriji I Iraku.

Uhapšeno je 80 lica i izvršena je pretraga na stotinjak lokacija na širem prostoru Kosova.

Najveći broj uhapšenih je na području Prizrena, Gnjilana, Srbice i Glogovca, kao i nezaobilaznog uporišta islamskih fundamentalista – južne Kosovske Mitrovice, ističu u policiji.

U tom regionu privedeno je više imama, koji su djelovali pod okriljem navodnih „humanitarnih organizacija“ sa Bliskog istoka, posebno iz Ujedinjenih Arapskih Emirata i Kuvajta.

Prema policijskim procjenama, najveću prijetnju miru predstavlja otvorena granica i sve veći broj azilanata koji privremeno utočište nalaze na području Bujanovca i Preševa, opština koje su od ranije poznate kao uporišta terorističkih grupa i švercera droge.

Zbog opasnosti od „priliva“ terorista presvučenih u odjeću azilanata, administrativna linija Kosova i centralne Srbije sada je pod posebnim nadzorom.

Istovjetne mjere bezbjednosti preduzimaju se i u regionu granične linije prema Makedoniji.

Policija procjenjuje da je u posljednjih dvadesetak dana oko 10 terorista ušlo na teritoriju Kosova sa zadatkom da vrbuju aktiviste koji bi vršili terorističke napade, poput onog u Kumanovu.

Neđeljko ZEJAK (SRNA)

Tagovi
Back to top button
Close
Close