14.3 C
Zvornik
30. септембра 2022.

Moskva osujetila britansku rezoluciju i bez veta

U Njujorku je počela prva runda konsultacija o ruskoj rezoluciji o BiH, a sudeći po nacrtu rezolucije čini se da je Moskva možda pronašla način da britansku rezoluciju, koja potencira genocid, osujeti i bez formalnog podnošenja veta, piše „Politika“.

List navodi da je za Beograd dokument Rusije od velike važnosti jer će zbog njega sada i britanska rezolucija morati u mnogome da se promijeni da bi London mogao da računa na usvajanje u Savjetu bezbjednosti.

Prema izvoru „Politike“ upućenom u funkcionisanje UN, sada će se ići na usaglašavanje teksta dvije rezolucije, koliko god je to moguće.

„Britanija nema interesa da popusti u bitnim stvarima kao što je pozivanje na genocid, a Rusija, sa druge strane, neće dozvoliti da tekst prođe u izvornom obliku. Ruski tekst je prihvatljiviji za veći broj država jer podržava jedan međunarodni mirovni sporazum i ima jednak odnos prema svim žrtvama“, navodi se u tekstu.

Pretpostavlja se da Rusija i Britanija neće moći da se dogovore i onda će morati da idu na predsjedničko saopštenje koje izdaje predsjedavajući Savjeta bezbjednosti i koje bi predstavljalo neku vrstu kompromisa, jer mora biti prihvatljivo za sve stalne članice tog tijela.

„Predsjedničko saopštenje nije obavezujući akt, ali ipak ima nekog uticaja“, napominje beogradski list.

Druga mogućnost je, saznaje „Politika“, da Britanija i Rusija dođu u sukob ako Zapad bude insistirao na svom stavu i u tom slučaju, pošto rezolucija ne može da prođe u Savjetu bezbjednosti, „oni će gledati da je proguraju u Generalnoj skupštini“.

„Može da se desi i da na glasanje bude stavljen britanski prijedlog, koji bi možda mogao da bude prihvaćen prostom većinom svih članica Savjeta bezbjednosti, ali bi onda Britanci bili suočeni sa ruskim vetom. Teško je, međutim, vjerovati da će ići na to da Rusiju nateraju na veto“, ocjenjuje list.

U tekstu se napominje da teorijski gledano, na dnevnom redu sjednice Savjeta bezbjednosti mogu da se nađu obje rezolucije, s tim što može da se glasa samo jednom, dakle samo o jednom dokumentu.

„Uobičajeno se glasa za onaj dokument za koji postoji veća vjerovatnoća da ima većinsku podršku. Jedan od mogućih raspleta jeste i da jedni i drugi odustanu od svojih rezolucija pošto ne mogu da prođu u Savjetu bezbjednosti. Čini se da je Moskva možda pronašla način da britansku rezoluciju osujeti i bez formalnog podnošenja veta“, ocjenjuje „Politika“.

List u današnjem broju objavljuje i faksimil Nacrta ruske rezolucije kojim se traži osuda zločina počinjenih tokom sukoba u bivšoj Jugoslaviji nad pripadnicima svih etničkih i vjerskih grupa, saosjećanje sa žrtvama na svim stranama sukoba i podrška Dejtonskom mirovnom sporazumu.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,107PratilacaZaprati
988PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se