LIFESTYLE

Opojni jorgovan ublažava temperaturu i bolove

Od mirišljavih cvjetova pravi se ulje za masažu. Čaj protiv dijareje se pravi od osušene i usitnjene kore drveta

Mnogima omiljeni jorgovan, od aprila do juna ukrašava bašte i ulice mirisnim cvjetovima u ljubičastoj, bijeloj i plavoj boji. Simbolizuje prve ljubavi i mladalačku nevinost, kao i oproštaj i tugu. Balkan mu je pradomovina, odakle je ljepotom i opojnim mirisom osvojio parkove i bašte širom svijeta. Latinsko ime potiče od grčke reči syrnix, što znači lula, jer se ona pravi od ovog drveta.

Ova biljka nije samo dekorativna, već i ljekovita, a dio je i industrije parfema. U narodnoj medicini koriste se kora i ljuska sjemena, koja uspješno liječi dijareju i probleme sa organima za varenje. Kao antipiretik uspješno ublažava simptome groznice i visoku temperaturu. Posebno je djelotvorna u liječenju malarije, naročito kada se vrati. Jorgovan se potvrdio i kao analgetik, jer uklanja bolove, liječi reumu i jača živce, ali i obnavlja ćelije jetre, eliminiše crevne gliste…

Kora drveta skida se u rano proljeće ili u jesen, nakon sazrijevanja plodova. Suši se usitnjena na toplom i vjetrovitom mjestu. Sadrži mnoštvo korisnih sastojaka kao što su siringin, tanin, gorke materije, eterična ulja, minerali. Priprema se kao čaj: u 2 dl vode potopi se jedna kašičica usitnjene kore ili ljuske ploda. Čaj se kratko prokuva i ostavi poklopljen da odstoji sat vremena. U zavisnosti od zdravstvenih tegoba, pije se jedna do dve šolje dnevno, a u težim slučajevima i tri.

Ulje iz cvjetova je dobro za masažu, liječenje reume i neuralgije. Zapadna narodna medicina ga koristi za ispiranje usta, ali i skidanje visoke temperature, čišćenje crijeva…

U kozmetičkoj industriji koristi se ekstrakt jorgovana u kremama i tonicima. Preparati su namenjeni osjetljivoj koži sklonoj crvenilu.

ULjE ZA REUMU

Bolna i reumatična mjesta masirajte uljem koje se pravi tako što se tegla od 1,5 l napuni cvjetovima jorgovana do vrha, bez sabijanja. Nakon toga se do vrha sipa maslinovo ulje, dobro zatvori i drži na suncu dve nedelje, uz povremeno mješanje. Posle se procijedi kroz gazu i spremno je za upotrebu. Maže se po potrebi i čuva na hladnom mjestu, ali nikako u frižideru.

Možete da ga dodate u šampone, losione za tijelo, kreme. Ako ne volite maslinovo ulje, cvjetove jorgovana prelijte kukuruznim.

jorgovan (2)OSVJEŽAVAJUĆI PARFEM

Od mirišljavih cvjetova možete da napravite i lagani ljetnji parfem. Izgnječite ih, a količinu odredite sami, a zatim ih stavite u keramičku ili drugu posudicu otpornu na visoke temperature. Prelijte ključalom vodom, dobro zatvorite i ostavite da se potpuno ohladi. Procijedite i odbacite cvjetove, pa tečnost ponovo skuvajte i ohladite. Proces kuvanja ponavljajte sve dok ne dobijete željeni miris. Kada poslednji put ohladite, sipajte u posudu sa sprejom, čuvajte u frižideru i koristite u toplim prolećnim i letnjim danima.

Tagovi
Back to top button
Close
Close