14.3 C
Zvornik
26. април 2024.

Sjeverna Koreja uvodi »trupu zadovoljstva«

PJONGJANG – Kim Jong Un, lider Sjeverne Koreje, naredio je da se ponovo oformi „trupa zadovoljstva“, koju će činiti mlade Sjevernokorejke, čiji će osnovni zadatak biti da ga zabave.

Inače, slična trupa postojala je i za vrijeme vladavine njegovog oca Kim Jon Ila, ali ju je Kim Jong Un rasformirao nakon očeve smrti, decembra 2011. godine. Međutim, sada je odlučio da ponovo uvede ovu tradiciju, jer su svi sjevernokorejski lideri imali slične zabavljačice, donosi „Daildž Telegraph“.

„Nakon što je došao na vlast, Kim Jong Un je bio izuzetno nepovjerljiv, nije želio nikoga u svojoj blizini, pa tako ni ove djevojke koje su plesale, pjevale i zabavljale njegovog oca“, kaže Tošimicu Šigemura, profesor na tokijskom Vaseda Univerzitetu.

Nakon što je i zvanično okončana trogodišnja žalost za Kim Jong Ilom, njegov nasljednik Kim Jong Un sada ima pravo da izabere novu generaciju družbenica, koje će zabavljati njega i njegove goste:

„Žene koje su zabavljale njegovog oca znale su i mnoge tajne, čak i neke državne, i zbog toga im je naređeno da se moraju zakleti na tajnost, tj. da nikome ne smiju odati šta se dešavalo tokom tih zabavnih večeri“, kaže Šigemura, koji dodaje da su se sve one odselile iz Pjongjanga te da danas žive u gradovima u unutrašnjosti.

Inače, ove žene su za ćutnju, navodno, dobile otpremninu od čak 4.000 dolara, što je ogromna suma za siromašnju Sjevernu Koreju, a neke su čak dobile i električne uređaje za domaćinstvo, koji su takođe rijetkost. Kako je bio krajnje nepovjerljiv, Kim Jong Un je čak promijenio i čistačice u predsjedničkoj palati u kojoj sad živi.

Ipak, kako je „trupa za zabavu i zadovoljstvo“ sjevernokorejska tradicija, tako je i Kim Jong Un odlučio da zaposli svoje zabavljačice:

„On je sam izabrao svoje zabavljačice, koje su sada lojalne isključivo njemu“, kaže Šigemura. Inače, ovu vrstu zabave uveo je osnivač Sjeverne Koreje Kim Il Sung, koji je poznat i po nadimku Vječni Predsjednik.

Agencije

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se