2 C
Zvornik
20. април 2024.

Lukač: Formirane dvije nove uprave

Novim Pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta u MUP-u Republike Srpske, koji bi uskoro trebalo da stupi na snagu, predviđeno je formiranje Uprave za obezbjeđenje ličnosti i objekata i Uprave za borbu protiv terorizma i ekstremizma, izjavio je resorni ministar Dragan Lukač.

Lukač je na konferenciji za novinare u Banjaluci rekao da su ove dvije uprave ranije egzistirale kao jedinice, ali da je zbog bezbjednosti i svih poslova sa kojima se susreću radnici MUP-a Republike Srpske potrebno da se njihova organizacija podigne na mnogo veći nivo.

On je rekao da će Uprava za obezbjeđenje ličnosti i objekata, čije će sjedište biti u Banjaluci, brojati više od 350 policajaca, te da će biti sastavljena od pet stanica policije i jedinice za operativnu podršku, a u okviru Uprave biće formirana Stanica policije na području Istočnog Sarajeva, zbog zaštite ličnosti koje se posebno obezbjeđuju i objekata u vlasništvu Srpske na tom prostoru.

Lukač je rekao da ta stanica policije više neće biti vezana za Centar javne bezbjednosti Istočno Sarajevo, već za novoformiranu Upravu u Banjaluci.

„Ovo je urađeno u cilju podizanja maksimalne bezbjednosti institucija i ličnosti koje se posebno obezbjeđuju i da preduprijedimo bilo kakvu vrstu ugrožavanja institucija, objekata, mjesta života i rada naših ličnosti koje se posebno obezbjeđuju i kada se kreću na teritoriji Srpske“, pojasnio je Lukač.

Kada je riječ o novoformiranoj Upravi za borbu protiv terorizma i ekstremizma, Lukač je rekao da je ona formirana s obzirom na sva dešavanja u okruženju i u svijetu u vezi sa terorizmom.

„Nivo borbe protiv terorizma mora da se digne na maksimalan stepen i MUP Srpske ovom organizacijom to i čini“, istakao je Lukač.

On je rekao da MUP Srpske raspolaže sa mnogo podataka o kretanju, boravku, obuci i regrutovanju terorista koji se nalaze u BiH i jednim dijelom u Republici Srpskoj, koji odlaze na strana ratišta, a zatim se vraćaju ovde, regrutuju nove ljude i šire tu mrežu.

„MUP Srpske mora biti u toku šta se dešava u BiH, posebno u Republici Srpskoj, i moramo da stavimo pod kontrolu sve potencijalne teroriste kojima bi možda palo na pamet da izvrše neki teroristički akt na teritoriji Srpske“, istakao je Lukač.

On je dodao da nije riječ o bilo kakvoj tajnoj policiji, a naročito ne o policiji koja će da radi nešto protiv svog naroda, navodeći da sve izjave koje su se po tom osnovu mogle čuti ranije ne stoje.

„LJudi koji daju takve izjave zloupotrebljavaju MUP Srpske i narod u Srpskoj pričajući da će ta policija nekog da prati i prisluškuje političare iz opozicije ili bilo koga drugog“, naveo je Lukač.

On je naglasio da MUP Srpske ima namjeru da otvoreno stavi do znanja svim radikalnim ekstremistima i eventualno teroristima na području Republike Srpske da će se MUP baviti njima, da ih prati i da će na svaki način da zabilježi njihovo prisustvo, s kim se nalaze, šta rade i gdje borave.

Prema njegovim riječima, novi Pravilnik predviđa novi način rada saobraćajne policije Republike Srpske uz pomoć svih tehničkih dostignuća sa stacionarnim kamerama i mobilnim radarima, te smanjenje broja saobraćajnih policajaca.

„Tenderi će biti objavljeni za nabavku opreme i ta oprema će biti stavljena u funkciji u MUP-u Republike Srpske“, istakao je Lukač.

On je rekao da će neke stanice saobraćajne policije koje nisu rentabilne biti ukinute.

„Idemo na jedan novi način kontrole saobraćaja, najveći broj kontrole će biti rađen akcijom po pitanju alkohola, brzine vozila i ostaloga što ugrožava građane koji se nalaze u saobraćaju. To će dati mnogo bolje i konkretnije rezultate i osiguraćemo time veću bezbjednost na putevima, ulicama i gradovima Srpske“, istakao je Lukač.

Lukač je rekao da će na području Gradiške biti formirana Stanica javne bezbjednosti, jer to Gradiška zaslužuje s obzirom na broj stanovnika i ima mnogo veću problematiku u odnosu na Mrkonjić Grad i Foču koji imaju stanicu javne bezbjednosti.

On je dodao da niko od saobraćajnih policajaca neće ostati bez posla, već će biti raspoređeni u stanice opšte policije gdje će nastaviti raditi policijski posao.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se