SvijetVIJESTI

Moskva pokazala najnovije oružje

MOSKVA – Hiljade Moskovljana imalo je sreće da vidi najnoviju rusku vojnu opremu na Crvenom trgu tokom prve noćne probe pred paradu na Dan pobjede.

Pješadija iz Rusije, Jermenije, Azerbejdžana, Bjelorusije, Kazahstana, Kirgistana i Tadžikistana vježbala je nastup pred publikom prvi put ove godine, pred Dan pobjede, 9. maja.

Vojnici iz drugih zemalja kao što su Indija, Mongolija, Srbija i Kina bili su, takođe, na probi.

Ali, ono što se najviše čekalo jeste debi najnovijeg modela ruskog tenka Armata T-14 , kao i najnovije samohodne haubice Koalicija-SV, kalibra 152mm.

Glavna prednost Armate u odnosu na postojeće tehnologije leži u kupoli tenka bez posade, koja je potpuno automatizovana.

Najnoviji tenk ima radarski sistem koji istovremeno može pratiti do 40 meta na zemlji i 25 u vazduhu u radijusu od 100km.

Kurganets-25 i Kornet-D, unapređena verzija antitenkovskog sistema Kornet, su takođe provezeni Crvenim trgom u ranim jutarnjim satima, prenosi Glas Srpske.

Kurganets-25 ima novi aktivni odbrambeni sistem za protivtenkovske granate, prenosi Glas Srpske.

Ali, da bi se sačuvala zaintrigiranost publike kada je riječ o paradi 9. maja, povodom obilježavanja 70. godišnjice pobjede nad nacističkom Nemačkom, dijelovi nove vojne tehnologije ostali su pokriveni.

Među novom tehnologijom koja će biti pokazana su najnoviji modeli oružja za vazdušnodesantne jedinice, uključujući višenamjensko oklopno vozilo, Rakušku, kao i pokretni sistem za lansiranje raketa Jars.

U paradi će učestvovati više od 15.000 ljudi, a biće prikazano oko 200 komada vojne opreme, uključujući oružje koje nikada ranije nije javno prikazano.

Svi one koji žele da vide rusku vojnu opremu prije parade na Dan pobjede, mogu to da učine na još tri probe koje će se održati 4, 6. i 7. maja.

SRNA

Tagovi
Back to top button
Close
Close