14.3 C
Zvornik
30. септембра 2022.

Zloupotrebama pričinili milionsku štetu

Sektor kriminalističke policije CJB Banjaluka podnio je izvještaj nadležnom Okružnom tužilaštvu protiv pet lica osumnjičenih da su od 2009. do 2013. godine počinili više krivičnih djela i pričinili materijalnu štetu od 10.375.300 KM.

Izvještaj je podnesen protiv lica čiji su inicijali D.B. /66/ iz Banjaluke, G.K. /54/ i N.S. /54/ iz Sarajeva, Z.D. /58/ i R.Z. /59/ iz Banjaluke, saopšteno je iz CJB Banjaluka.

Iz policije ističu da se osumnjičeni terete za krivična djela zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja, falsifikovanje ili uništavanje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava i nesavjesno privredno poslovanje.

D.B. je osumnjičen da je u svojstvu direktora jednog preduzeća iz Banjaluke, svjesnim kršenjem odredaba ugovora koji su zaključeni sa preduzećem iz Sarajeva, odobrio popuste na ime fiktivno izvršenih usluga mikrodistribucije robe i popust „kasa skonto“ za koji, takođe, nije imao pravni osnov.

On je ovim činom, zajedno sa licima direktorom i vlasnikom preduzeća iz Sarajeva G.K. i N.S. izvršio krivično djelo zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja.

Osumnjičeni D.B. i lice Z.D. iz Beograda, suprotno odredbama Ugovora o kupoprodaji zaključenim sa preduzećem iz Laktaša, nisu preuzeli mjenice kao sredstva obezbjeđenja, zbog čega je nastupila nemogućnost naplate potraživanja od preduzeća iz Laktaša, čime su izvršili krivično djelo nesavjesno privredno poslovanje.

D.B. se dalje sumnjiči da je, suprotno Ugovoru zaključenim sa preduzećem iz Sarajeva, propustio pribaviti sredstva obezbjeđenja na ime kupoprodaje robe, zbog čega je nastupila nemogućnost naplate isporučene robe, čime je počinio krivično djelo nesavjesno privredno poslovanje.

Osumnjičena je i knjigovođa R.Z, koja je sačinila poslovnu dokumentaciju neistinitog sadržaja iako je bila svjesna da za to nije imala pravnog osnova, čime je počinila krivično djelo falsifikovanje ili uništavanje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,107PratilacaZaprati
988PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se