15.9 C
Zvornik
28. март 2024.

Pelemiš: Nerealan broj stradalih u Branjevu

Nekadašnji komandant Desetog diverzantskog odreda pri Glavnom štabu Vojske Republike Srpske Milorad Pelemiš izjavio je danas u Hagu da ni on niti tadašnji komandant Glavnog štaba Vojske Republike Srpske general Ratko Mladić nisu naredili strijeljanje zarobljenih muslimana iz Srebrenice jula 1995. godine.

Dajući iskaz kao svjedok odbrane na suđenju generalu Mladiću u Haškom tribunalu, Pelemiš je istakao da je u vrijeme zločina na farmi Branjevo kod Zvornika 16. jula 1995. godine, bio u bolnici zbog povrede u saobraćajnoj nezgodi.

Pripadnik Pelemišovog odreda Dražen Erdemović rekao je 1996. godine pred Haškim tribunalom da je na farmi Branjevo, zajedno s još petoricom članova te jedinice, strijeljao oko 1.200 muslimana, prenose beogradski mediji.

Napominjući da u prvo vrijeme nije vjerovao u priču o strijeljanju, a da sada vjeruje, Pelemiš je ocijenio da ipak nije realan navod o tolikom broju žrtava i istakao da je na procesima počiniocima u Sarajevu dokazano da je bilo ubijeno najviše 200 ljudi.

On je ukazao i da šestorica vojnika nisu mogla ubiti tako mnogo zarobljenika.

Pelemiš je naveo da su Erdemović i ostali, u trenutku zločina, bili na odmoru i zato van kontrole, a i niko im tog dana nije dao zadatak, pa ni glavni obavještajni oficir Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Petar Salapura, neposredno nadređen odredu.

„Kako sam ja mogao da im naredim kad je Erdemović rekao da je saznao tek kad je došao na Branjevo da će strijeljati ljude“, rekao je Pelemiš.

Pelemiš je negirao i Erdemovićevu tvrdnju da je on naredio ubistvo jednog muškarca u centru tek zauzete Srebrenice, 11. jula 1995. godine, tvrdeći da Erdemović tako nešto nije mogao ni vidjeti, ni čuti, jer nije bio prisutan.

Suđenje generalu Mladiću biće nastavljeno sutra, iskazom sljedećeg svjedoka.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se