5.4 C
Zvornik
26. април 2024.

Sjednica Komisije za pripremu izbora Savjeta ministara u 10.30

Sjednica Komisije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH za pripremu izbora Savjeta ministara BiH koja je bila zakazana za 9.30 časova, biće održana u 10.30, saopšteno je iz Parlamentarne skupštine BiH.

Komisija treba da razmotri podobnost i da mišljenje – preporuke za potvrđivanje ministara, zamjenika ministara i zamjenika predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH.

Za 12.00 časova zakazana je hitna sjednica Predstavničkog doma na kojoj bi trebalo da bude potvrđen novi saziv Savjeta ministara.

Da bi Komisija i Predstavnički dom razmatrali imenovanje ministara i zamjenika ministara, potrebno je da dobiju izvještaj Agencije za istrage i zaštitu /Sipa/ i Centralne izborne komisije BiH o izvršenoj provjeri kandidata za funkcije u Savjetu ministara BiH.

Centralna izborna komisija BiH ranije je izvršila provjere svih kandidata i dostavila mišljenje da zadovoljavaju uslove da budu imenovani.

SDA je za ministra civilnih poslova kandidovala Adila Osmanovića, a za ministra za ljudska prava i izbjeglice Semihu Borovac. Kandidati ove stranke za zamjeničke pozicije su Nezir Pivić za zamjenika ministra pravde, te Mirsad Žuga za zamjenika ministra finansija.

Kandidati HDZ BiH su Vjekoslav Bevanda za ministra finansija i trezora, Marina Pendeš za ministra odbrane i Josip Grubeša za ministra pravde. Za zamjenika ministra inostranih poslova HDZ je kandidovao Josipa Brkića, spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Mata Franjičevića i bezbjednosti Miju Krešića.

Za ministra inostranih poslova SDS, PDP i NDP predložili su Igora Crnatka /PDP/, spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Mirka Šarovića /SDS/ i ministra bezbjednosti Dragana Mekića /SDS/.

Kandidati za pozicije zamjenika ministara su Boris Jerinić /SDS/ u Ministarstvu odbrane, Predrag Jović /SDS/ u Ministarstvu za ljudska prava izbjeglice i Đorđe Milićević /NDP/ u Ministarstvu civilnih poslova.

DF je za ministra komunikacija i transporta kandidovao Slavka Matanovića, a za zamjenika ministra odbrane Emira Suljagića.

HDZ BiH juče je najavio da će predložiti Sašu Dalipagića za zamjenika komunikacija i transporta umjesto ranije predloženog Predraga Kožula.

Kožul se izjašnjava kao Hrvat, a Dalipagić kao predstavnik ostalih, čime bi bile ispoštovane ustavne i zakonske odredbe koje propisuju da ministar i zamjenik u Savjetu ministara BiH ne mogu biti iz istog naroda.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se