17 C
Zvornik
26. април 2024.

Romanić: Selektivna pravda Tužilaštva BiH

BANJALUKA – Advokat Milan Romanić izjavio je Srni da je Tužilštvo BiH amnestiralo Bošnjake i Hrvate osumnjičene za ratne zločine od Krivičnog zakona BiH, te da je odluka o neprovođenju istrage protiv predsjedavajućeg Predstavničkog doma parlamenta BiH Šefika Džaferovića donesena na osnovu Krivičnog zakona bivše SFRJ.

„Prema Krivičnom zakonu bivše SFRJ nije jasno određena komandna odgovornost i zbog toga je donesena takva naredba. Tužilaštvo BiH tu praksu primjenjuje konstantno u slučajevima osumnjičenih Bošnjaka i Hrvata, dok se prema Srbima primjenjuje Krivični zakon BiH“, rekao je Romanić.

Prema njegovim riječima, na taj način se provodi selektivna pravda i vrši strahovita diskriminacija.

Romanić je pojasnio da osumnjičeni za ratne zločine po Krivičnom zakonu BiH mogu odgovarati za zločin protiv čovječnosti.

„Ovo krivično djelo ima elemente širokog sistematskog napada. Pošto je teorija Bošnjaka i Hrvata da su se branili, a da su Srbi bili agresori, jasno je zašto se Krivični zakon BiH ne primjenjuje u slučajevima zločina koji su počinjeni nad Srbima“, dodao je Romanić.

Tužilaštvo BiH izdalo je juče naredbu o neprovođenju istrage protiv predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Šefika Džaferovića za ratne zločine.

Postupajući tužilac je donio ovakvu odluku na osnovu analize materijala koje je dostavio bivši potpredsjednik Federacije BiH Mirsad Kebo.

Kebo je u nekoliko navrata predao tužiocima više od 8.000 stranica dokumenta u vezi sa zločinima počinjenim nad Srbima u Vozući kod Zavidovića.

On je početkom februara proslijedio Tužilaštvu BiH i novih 3.000 dokumenata, među kojima su dokazi o ratnim zločinima koje su nad Srbima počinili pripadnici Petog korpusa takozvane Armije RBiH na području centralne BiH, dijela Krajine i na području Goražda.

Nastavak projekta unitarizacije BiH

Naredba Tužilaštva BiH o neprovođenju istrage protiv predsjedavajućeg Predstavničkog doma parlamenta BiH Šefika Džaferovića za ratne zločine je simbol nastavka projekta unitarizacije BiH koji ide nezadrživo kroz pukotine između srpskih predstavnika u institucijama BiH, rekao je danas Srni predsjednik Udruženja „Veterani Republike Srpske“ Duško Vukotić.

Vukotić je dodao da srpski predstavnici u institucijama BiH nikako da shvate da ne predstavljaju političke stranke, već srpski narod iz Republike Srpske, ponovivši da oni moraju imati zajednički nastup u Sarajevu, zbog čega će „Veterani“ istrajati u dovođenju „svih za isti sto“.

„Tim povodom danas ćemo organizovati sjednicu Koordinacije udruženja nastalih iz otadžbinsko-odbrambenog rata, dok istovremeno očekujemo da će Boračka organizacija Srpske prepoznati o kakvoj igri je riječ i da nemamo pravo oćutati. Stvaraoci Republike Srpske ne mogu biti nijemi na ova zbivanja“, poručio je Vukotić.

Vukotić je najavio da bi sa današnje sjednice trebalo da bude upućen zahtjev da se Narodna skupština Srpske izjasni o radu Suda, Tužilaštva i Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH.

Prema njegovim riječima, predstavnicima srpskog naroda u institucijama BiH dostavljeni su materijali koji nedvosmisleno govore o selektivnoj primjeni pravde od ovih institucija.

Vukotić je istakao i da će predsjednika parlamenta Srpske Nedeljka Čubrilovića zamoliti da posreduje u dovođenju „za isti sto“ svih predsjednika političkih stranaka iz Srpske koje participiraju u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, kao i onih iz Narodne skupštine Srpske.

„Iscrpićemo još jednu mogućnost da sve naše predstavnike iz Srpske dovedemo za isti sto, da se pogledamo u oči, zaboravljajući i praštajući šta je bilo rečeno, te da razmijenimo argumente kada je riječ o slučaju ‘Džaferović’, koji simbolizuje projekat unitarizacije BiH“, istakao je Vukotić.

On je pojasnio da se u tom pogledu traži jedinstven nastup srpskih poslanika da bi se posredstvom Narodne skupštine, obavezujućim stavovima, nastupilo prema predstavnicima srpskog naroda u zajedničkim institucijama BiH.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se