4.4 C
Zvornik
16. април 2024.

Špirić: Mržnja prema SNSD-U uništiće prvo SDS

BANJALUKA – Potpredsjednik SNSD-a Nikola Špirić ocijenio je da bi, u najboljoj varijanti, Savjet ministara BiH mogao da bude formiran do kraja marta, ali da „to može trajati ko zna koliko dugo, s obzirom na stanje među partijama potpisnicama platforme“.

Špirić je naglasio da SNSD nije smetnja u formiranju vlasti i da se svima koji tvrde suprotno to samo priviđa.

On je za Radio-televiziju Republike Srpske rekao da nema ništa protiv da SDS formira vlast i da SDS, PDP i NDP budu dio vlasti na nivou BiH, iako to nije poštivanje izborne volje naroda.

„Nije isto šest poslanika ili sedam /u Predstavničkom domu BiH/, nije isto ni tri delegata u Domu naroda, ni dva, koja oni imaju. Ali je problem što se ide na jednu tezu, a to je da SDS sa SDA, prema sporazumu, idu da ruše vlast u lokalnim zajednicama tamo gdje vlast vrši SNSD“, naveo je Špirić.

On je dodao da se sada postavlja pitanje šta će rušiti u Federaciji BiH, a odgovor je – ništa.

Špirić je istakao da je žalosno što je politika SDS-a dotakla dno.

On smatra da je SDS ophrvan mržnjom prema SNSD-u i njegovom lideru Miloradu Dodiku, te da će ta mržnja prvo uništiti sam SDS.

„Pogledi na Republiku Srpsku su danas premješteni u Sarajevo. Ne mogu da vjerujem da na Srpsku jednako gledaju SDA i SDS iz Sarajeva. Mi smo do sada imali, a što nam je bilo veoma bitno, to šta Banjaluka misli o procesima“, naglasio je Špirić.

Prema njegovim riječima, vlast na nivou BiH se nastoji konstituisati na opasnoj premisi, kao navodno da su SNSD i Dodik osam godina blokirali BiH i sada treba pokazati da se za sve pita BiH, a entiteti ni za šta.

„To je taj sukob koji je opasnost za Republiku Srpsku. Da je SDS prije izbora rekao da će im reper srpstva biti /Sadik/ Ahmetović ili /Željko/ Komšić, pitao bih kako bi prošli na izborima“, istakao je Špirić.

On je rekao da će na nasilje koje pokazuje SDS, podržano od SDA i ostalih političkih partija, SNSD odgovoriti snagom partije.

„Ako danas SDS uz pomoć SDA predlaže Komšića ili Ahmetovića /za člana komisije za kontrolu rada OBA, umjesto Špirića/, mi moramo pokazati da smo mi u Domu naroda većina“, istakao je Špirić.

Komentarišući ponašanje HDZ-a BiH u pregovorima sa partnerskim strankama o formiranju vlasti, posebno kod formiranja federalne vlasti, Špirić je rekao da ta partija nema nijedan razlog da popusti, jer je ranije bila prevarena.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se