14.3 C
Zvornik
26. април 2024.

Izdata naredba o neprovođenju istrage protiv Džaferovića, Kebo najvio žalbu

SARAJEVO – Tužilaštvo BiH izdalo je danas naredbu o neprovođenju istrage protiv predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamntarne skupštine BiH Šefika Džaferovića za navodne ratne zločine, potvrdio je portparol Boris Grubešić.

Grubešić je rekao da je postupajući tužilac na osnovu analize materijala koje je dostavio bivši potpredsjednik Federacije BiH Mirsad Kebo donio takvu odluku, prenosi RTRS.

Istu odluku Tužilaštvo BiH je donijelo i za Sakiba Mahmuljina, nekadešnjeg komandanta Trećeg korpusa tzv. Armije BiH, s tim da se, kako je pojasnio Grubešić, protiv Mahmuljina u ovoj pravosudnoj instituciji vodi predmet nevezano za prijavu Mirsada Kebe.

Bivši potpredsjednik Federacije BiH Mirsad Kebo u nekoliko navrata predao je tužiocima više od 8.000 stranica dokumenta u vezi sa zločinima počinjenim nad Srbima u Vozući kod Zavidovića.

On je početkom februara proslijedio Tužilaštvu BiH novih 3.000 dokumenata, među kojima su dokazi o ratnim zločinima koje su nad Srbima počinili pripadnici Petog korpusa tzv. Armije BiH na području centralne BiH, dijela Krajine i na području Goražda.

Kebo najavio žalbu na odluku

Bivši potpredsjednik FBiH Mirsad Kebo izjavio je da će uložiti žalbu na današnju odluku Tužilaštva BiH o neprovođenju istrage protiv predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Šefika Džaferovića u vezi sa ratnim zločinima.

– Ne može se za ovako kratko vrijeme izvršiti uvid u dokumentaciju koja im je dostavljena. Dokumentacija govori o kompleksnim odnosima i to treba izučiti. Sumnjam da je postupajući tužilac bio u prilici da to sve sagleda – rekao je Kebo.

On je naglasio da će iskoristiti svaku zakonom predviđenu mogućnost da se žali na takvu odluku postupajućeg tužioca, posebno u svjetlu posljednih slučajeva pritisaka na pojedine sudije i stanja u pravosuđu BiH.

– Stičem utisak da je vršen strašan pritisak političkih struktura da se ovo pitanje razriješi prije uspostavljanja vlasti. Mogu govoriti samo o svom ličnom utisku da je to jedna iznuđena odluka, a ne rezultat temeljnog sagledavanja dostavljenog materijala – rekao je Kebo.

Napomenuo je da je Haški tribunal sudio ljudima po komandnoj odgovornosti, a da mu se u ovom slučaju čini da se pokušava iznaći način da se ne ulazi u suštinu problema.

– Imam osjećaj da je stanje u pravosuđu u BiH takvo da ne garantuje da imam puno povjerenje u te institucije. Ne treba nas ovo obeshrabriti – dodao je Kebo.

On je rekao da ova odluka Tužilaštva pokazuje da se pravda „prelama preko koljena“.

– Čini se da postoje pojedini tužioci i ljudi koji imaju jak uticaj na Tužilaštvo i koji su montirani na ta mjesta od ranije, s obzirom na to, da su pojedine stranke imale veliki utacaj na njihov imenovanje – dodao je Kebo.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se