12 C
Zvornik
02. октобра 2022.

Imenovana radna grupa za traženje rješenja

ZVORNIK – Skupština opštine /SO/ Zvornik usvojila je danas Prijedlog zaključka kojim se formira petočlana radna grupa čiji će zadatak biti da do narednog skupštinskog zasjedanja pripremi odgovarajuće akte u cilju rješavanja zahtjeva Udruženja ratnih vojnih invalida RVI i Opštinske organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Zvornik.

Zaključak je donesen na osnovu inicijativa opštinskog Udruženja RVI i Opštinske organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Zvornik kako bi se iznašla rješenja u pogledu legalizacije bespravno sagrađenih objekata u naseljima u kojima je zemljište za izgradnju dodijelila opština Zvornik, odnosno u pogledu otkupa zemljišta i njegovog prevođenja u vlasništvo lica iz ovih kategorija koja su na njemu izgradili objekte.

Zamjenik načelnika opštine Zvornik, Bojan Ivanović rekao je da je donesen zaključak da se formira radna grupa koju će činiti tri pravnika iz opštinske uprave i predsjednici opštinskog Udruženja RVI i Opštinske organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Zvornik“.

On je dodao da radna grupa treba da sagleda sve mogućnosti rješavanja ove problematike i uputi inicijativu prema Vladi Republike Srpske za izmjene važećih zakona kako bi se ovim kategorijama stanovništva pomoglo.

Ivanović je rekao da ova udruženja traže izmjene koje se odnose na visinu naknade koju treba platiti za sticanje vlasništva nad zemljištem, odnosno da se omogući da graditelji iz ovih kategorija steknu vlasništvo nad zemljištem besplatno ili u visini od 0,50 do 1 KM po kvadratnom metru.

Predsjednik Udruženja RVI Zvornik Dragislav Mijanović izrazio je zadovoljstvo uvrštavanjem ove tačke dnevnog reda i formiranjem radne grupe.

Mijanović je prije dva dana na konferenciji za novinare rekao da će članovi ovog udruženja blokirati rad SO, ukoliko se na narednom zasjedanju ne uvrsti u dnevni red inicijstiva za izmjenu skupštinske odluku o legalizaciji placeva ratnim vojnim invalidima.

Podsjećajući da je 350 RVI dobilo placeve za gradnju porodičnih kuća, Mijanović je rekao da je samo deset odsto RVI uspjelo u prošloj godini da otkupi placeve, dok ostali nisu bili u mogućnosti zbog lošeg opšteg ekonomskog stanja.

Mijanović je rekao da je zvorničko Udruženje RVI, 21. februara ove godine, uputilo zahtjev opštini Zvornik za podnošenje prijedloga SO Zvornik za dodjelu placeva besplatno ili u naknadi od 0,50 do 1,00 KM po metru kvadratnom, koji su dodjeljeni RVI od prve do desete kategorije.

„Zbog lošeg ekonosmskog stanja, koje se manifestuje i na opštinu Zvornik, te zbog velikih troškova sprovođenja postupka legalizacije, znatan broj RVI nije u mogućnosti da sprovede cjelokupnu proceduru za dobijanje naknadnog odobrenja za gradnju i upotrebu objekta, zbog čega je potrebna izmjena odluk o legalizaicji placeva“, rekao je tada Mijanović.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,108PratilacaZaprati
988PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se