13.4 C
Zvornik
27. мај 2024.

Davidi: Morate provesti široke reforme

SARAJEVO – Pokretanje procedure za aktiviranje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SAA) BiH sa EU nije nešto što je samo po sebi revolucionarno, ali jeste prvi značajniji korak na putu ka Evropskoj uniji. Pogotovo je važno ako znamo da u proteklih nekoliko godina BiH nije imala značajnije korake u procesu evropskih integracija, rekao je u intervjuu za „Dnevni avaz“ otpravnik poslova Delegacije EU u BiH Renco Davidi.

On je naglasio da BiH, osim socioekonomskih reformi, mora provesti i mnogo šire reforme na putu pristupanja Evropskoj uniji.

Delegacija EU u BiH obavijestila je Nadzorno tijelo za praćenje provođenja Državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina da druga tranša sredstava za procesuiranje predmeta ratnih zločina za 2015. godinu neće biti uplaćena BiH dok ne bude usvojena Strategija za reformu sektora pravde u BiH (SRSP) za period 2014.-2018.

Upitan kakve bi to posljedice izazvalo, Davidi je odgovorio da bi rekao da, prije nego što se krene s osmišljavanjem plana B, prvo vidi hoće li se plan A realizirati onako kako je zamišljen.

U tom smislu, za sada se još nadamo da će oni uvjeti koji se vežu uz oslobađanje sredstava iz druge transe biti i ispunjeni – kazao je.

Komentarišući aktuelnu blokadu Doma naroda Parlamenta BiH, odnosno situaciju da bi reforme mogle biti dovedene u pitanje, rekao je da je u ovom trenutku zaista preuranjeno davati bilo kakve ocjene.

“Mislim da trebamo prije svega vidjeti o čemu se tačno radi, je li riječ o nekoj prolaznoj epizodi ili će to prerasti u nešto veće. Ja bih da sačekam da vidim o čemu se radi pa da se onda o tome očitujemo “, ocijenio je Davidi.

FENA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se