9.4 C
Zvornik
15. јун 2024.

NAJVEĆE PRIJETNJE PO ČOVJEČASTVO: Klima, rat, asteroidi , pandemija…

OKSFORD – Klimatske promjene, nuklearni rat, globalna pandemija i udar ogromnog asteroida – najveći su rizici za opstanak čovječanstva, tvrde naučnici sa Univerziteta u Oksfordu.

Naučnici upozoravaju da bi uticaj klimatskih promjena mogao biti najjači u najsiromašnijim zemljama, a masovne smrti od gladi i velike migracije mogle bi da izazovu veliku globalnu nestabilnost.

Iako je mogućnost za izbijanje nuklearnog rata manja nego u prošlom vijeku, naučnici upozoravaju da još postoji opasnost od namjernog ili slučajnog nuklearnog konflikta /kompjuterska ili neka druga tehnička greška/.

Čovječanstvo bi moglo da strada i od globalne pandemije, u slučaju pojave bolesti koja se ne može kontrolisati.

Udarac asteroida većeg od pet kilometara razorio bi zemlju veličine Holandije.

Takve situacije događaju se svakih 20 miliona godina,a najveću štetu ne bi učinio sam udarac, nego oblaci prašine koji bi dospjeli u više slojeve atmosfere, upozoravaju naučnici.

Među potencijalnim globalnim kataklizmama koje bi mogle da unište ljudsku rasu i planetu Zemlju, naučnici navode i erupcije super-vulkana, poslije čega bi oblak prašine blokirao Sunčeve zrake i prouzrokovao globalnu zimu.

Među kataklizmama visoko se kotiraju i ekološka katastrofa, zatim katastrofa globalnog sistema koju bi prouzrokovala ekonomski kolaps i tzv. „sintetička biologija“, u slučaju da neko napravi patogen koji bi mogao da uništi ljudsku vrstu.

Opasni su i nanotehnologija, pomoću koje je moguće konstruisati velike arsenale oružja ili nove vrste naoružanja, kao i umjetna inteligencija /roboti npr./ koju ljudi ne bi bili u stanju da kontrolišu.

Ni politika nije bezopsane za čovječanstvo. Naučnici kao jedan od mogućih scenarija za nestanak ljudske vrste navode – loše svjetske vlade, koje nisu u stanju da rješavaju probleme.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se