GALERIJEizbor urednikanaslovnaVIJESTIZvornik

Mladi planinari iz Zvornika ‘Korakom’ donose osvježenje visokih planina

ZVORNIK – Više od 500 planinara iz Republike Srpske i regiona učestvovalo je u tradicionalnom planinarskom pohodu od Vlasenice prema Pjenovcu, u opštini Han Pijesak.

Tradicionalnu sportsko-turističku manifestaciju „Pohod na Pjenovac“ svake godine prve nedjelje u februaru organizuje Planinarsko-ekološko društvo „Acer“ iz Vlasenice.

Planinari su krenuli od pećine pored magistralnog puta Vlasenica – Han Pijeska stazom dugačkom 15 kilometara preko najljepših dijelova Javor planine do Pjenovca.

Ove godine  na manifestaciji je učestvovalo 30 planinarskih društava iz BiH, Srbije, Hrvatske i Makedonije, zbog čega je jedna od najmasovnijih regionalnih planinarskih smotri.

Među planinarskim društvima našlo se i zvorničko Planinarsko-ekološko društvo Korak.

Željko Vidaković, predsjednik i jedan od osnivača zvorničkog planinarskog društva rekao nam je da je Korak iz Zvornika poveo preko pedest planinara, najviše srednjoškolaca, što govori da su mladi zainteresovani za ovaj vid sporta i rekreacije.

Planinarsko-ekološko društvo Korak je relativno mlada organizacija osnovana 2014. godine, ali su već učestvovali na nekoliko značajnih planinarskih okupljanja.

– Rekreativnim planinarenjem se bavim od 16 godine. U saradnji sa profesorkom geografije, Natašom Mitrović i sa grupom ljubitelja prirode iz Zvornika, prošle godine odlučio sam da osnujem planinarsko-ekološko društvo Korak. Od osnivanja društva do danas smo imali na desetine akcija sa preko 500 učesnika, što je veliki uspjeh za nas. Drago nam je što nam se pored mladih planinara, javlja sve više i starijih koji se svakodnevnog stresa oslobađaju kroz planinarenje i druženje sa prirodom – priča Željko Vidaković za naš portal.

Neke od značajnijih planinarenja na kojima je društvo učestvovalo su tradicionalni pohod na Maglić u junu, Boranja u Srbiji, Mačkov Kamen, Javor planina…

Ovo društvo pored planinarskog aspekta, njeguje i ekološki, pa su najavili u skorije vrijeme i volonterske projekte u koje bi uključili mlađu populaciju, a čiji bi cilj bio zaštita i očuvanje prirodnih ljepota na teritoriji opštine Zvornik.

Tagovi

Jedan komentar

  1. Lijepo je od strane novinara da izvještava o uspjesima novoformiranog planinarskog društva “ Korak “ iz Zvornika, ali mu stavljam primjedbu, što nije makar i jednom riječi spomenuo starijeg brata planinarsko društvo “ Mladost “ ,takođe iz Zvornika formiranog u dalekim predratnim godinama , sa mnogobrojnim uspjesima u osvajanju svjetskih poznatih vrhova. PD “ Mladost “ ima i svoju skromnu kućicu da kažemo planinarski dom, lociranu u prelijepom ambijentu sela Gornji Mijatovići , iznad Drinjače. Novoformirano društvo “ Korak “ se iznjedrilo iz starijeg društva “ Mladost „, te stoga PD “ Mladost “ želi puno uspjeha i što duži korak PED “ Koraku “ i spremno je za saradnju sa njim.

Back to top button
Close
Close