18.1 C
Zvornik
23. јул 2024.

Moskva usavršila „hibridni rat“

VAŠINGTON, MOSKVA – Visoki američki i NATO oficiri smatraju da će Rusija, ukoliko Vladimir Putin provede do kraja vojne reforme i uloži više novaca u vojsku, biti u stanju da vodi rat na tri fronta. Komandant američke vojske u Evropi general Ben Hodžis tvrdi da će sljedećih godina Rusi imati mogućnost da zaprijete zemljama Baltika i Gruziji, dok istovremeno „odrađuju Ukrajinu“, a sve to bez mobilizacije stanovništva.

Uprkos krizi i slaboj cijeni nafte, ruski predsjednik obavezao se da će u razvoj vojske uložiti milijarde dolara.

Stručnjaci iz NATO saveza ističu primjer ukrajinskog sukoba, u kome je Rusija velikom brzinom pripojila Krim, dok su istovremeno „proruski pobunjenici“ uzeli velika područja na prostoru istočne Ukrajine.

To pokazuje sposobnosti ruskih vojnih snaga. Male elitne jedinice ruske vojske pokazale su se mnogo efikasnije u Ukrajini nego tokom 2008. godine u Gruziji – navode neimenovani visoki oficiri američke vojske.

Moskva je razvila nešto što se naziva „hibridnim ratnim sposobnostima“ kroz koje organizuje, finansira i naoružava lokalne pobunjenike, dok istovremeno raspoređuje vlastite elitne jedinice u neoznačenim uniformama.

Na području Krima pripadnici tih elitnih jedinica postali su poznati pod nazivom „mali zeleni“, jer je njihovo djelovanje tajno, brzo i efikasno pa je teško pripremiti brz odgovor – navode izvori iz američke vojske.

Portali prenose procjene Pentagona i NATO saveza da je Rusija u proteklih nekoliko godina obnovila raketne snage, podmornice i avijaciju.

U ovoj godini Rusija planira da obnovi Baltičku i Crnomorsku Flotu, te da nastavi sa modernizacijom kopnenih snaga.

Neki analitičari procjenjuju da bi ekonomska situacija mogla da uspori te napore.

Rusija ima mogućnost da jako brzo pripremi veliku ofanzivu, brže nego što bi Zapad mogao djelovati, tvrdi vojni funkcioner NATO saveza, koji želi da ostane anoniman.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se