Svakog mjeseca ubiju se tri vrhunska bankara

LONDON – Velika crna misterija nadvila se nad finansijskom scenom u svijetu – čak 52 vrhunska bankara poginula su ili su se ubila u posljednjih 19 mjeseci.

Samo ove godine ubilo se ili je poginulo 37 vrhunskih bankara, odnosno trojica svaki mjesec.

Crna serija počela je u martu 2013. kada se skokom kroz prozor ubio Dejvid Rosi, direktor u banci „Monte dei Paschi“. Mjesec i po zatim skokom iz jurećeg voza ubio se Dejvid Vilijem Vejgud, menadžer u HSBC Bank.

Posebno šokantna bila je smrt američkog bankara Šona D. Milera (na fotografiji), koji je pronađen prerezanog grkljana u svojoj kupaonici 18. novembra ove godine.

Dva posljednja primjera dogodila su se u Belgiji i u Velikoj Britaniji.

Početkom novembra u Belgiji je nestao Gert Tak (52), koji je u jednoj velikoj banci vodio račune bogatih. Nakon mjesec dana policija je njegovo tijelo pronašla na plaži u Ostendeu, a na njemu nije bilo nikakvih tragova nasilja. Iako se nagađa da je možda želio pobjeći s novcem svojih klijenata, njegove kolege odbacuju takve teorije.

Prije sedam dana londonski investicijski bankar Skot Jang pronađen je naboden na šiljke ograde ispred zgrade u kojoj je živio. Navodno je skočio iz svog penthausa u zgradi koja se nalazi pored kuće u kojoj je nekad živio bubnjar „Beatles“ Ringo Star. Policiji i vatrogascima trebalo je nekoliko sati da njegovo tijelo skinu s ograde, a mediji su sljedećeg dana pisali da je riječ o još jednoj sumnjivoj smrti, 37. u ovoj godini.

Na brojnim blogovima već se raspreda o teorijama zavjere i o misteriji koja obavija smrti bankara. Toga je, doduše, bilo i 2008. na početku velike krize, ali to su mahom bila samoubistva, prenosi Večernji list.

FENA

Back to top button