4.3 C
Zvornik
18. април 2024.

Stefan Todorović supertalentovani polaznik Muzičke škole iz Zvornika

Srce darovao klarinetu

ZVORNIK – Desetogodišnji Stefan Todorović, živi u Capardama, dvadesetak kilomatara udaljenim od Zvornika, gdje ide u šesti razred redovne osnovne škole, a u Zvorniku pohađa Muzičku školu „Vojin Komadina“. Za njega direktor LJubiša Popović kaže da je pravi biser i ponos škole.

– Ima u našoj školi 220 polaznika na sedam odsjeka, a Stefan je ponos škole, Zvornika i Republike Srpske. Pohađa četvrti razred u klasi profesora Nenada Mitrovića. Do sada je sakupio pregršt medalja i priznanja na domaćim i međunarodnim takmičenjima i nastavlja nisku uspjeha naših prethodnih učenika, rekao nam je Popović.

Niz osvajanja nagrada počinje 4. marta 2013. godine, kada kao učenik drugog razreda na prestižnom takmičenju „Davorin Jenko“ u Beogradu osvaja prvu nagradu sa 85,87 poena. Iste godine na Republičkom takmičenju u Banja Luci je laureat sa 99 poena. Ove godine ponovio je uspjeh i osvojio prvu nagradu na takmičenju „Davorin Jenko“ i na međunardnom takmičenju drvenh duvača u Požarevcu. Posjećivao je i brojne seminare od kojih izdvaja prvi zimski seminar u Novom Sadu 2013. godine koji je vodio profesor Nikola Srdić, i proljećni serminar u istom gradu kada je predavač bio Dario Zingales sa austrijskog univeziteta „Mocarteum“.

Otkuda da se Stefan opredeli za klarinet, priča on sam.

– Kada su moji roditelji namjeravali da stariju sestru upišu u Muzičku školu, pitao sam ih da li mogu i ja dase upišem. Na žalost na odsjeku za klavir su bila popunjena sva mjesta, pa sam se opredijelio za klarinet i nisam pogriješio. Moj stric Dražen svira klavir pa mi je on bio prvi uzor. Ima i još dosta, a kao i svakom mladom muzičaru uzor mi je Boki Milošević, kaže Stefan.

A profesor Nenad Mitrović ima samo riječi hvale za svog najuspješnijeg učenika.

– Stefan je izuzetno vrijedan i odgovoran učenik što potvrđuju i ostvareni rezultati. Sa takvim učenicima je istovremeno i teško i lako raditi. On sa deset godina izvanredno uspješno svira program koji sviraju učenici u srednjoj školi. Najveći uspjeh do sada mu je osvajanje drugog mjesta na sedmom Međunarodnom takmičenju drvenih duvača „Anton Eberst“ koje je održano u Novom Sadu 28. novembra. Učestvovalo je 40 takmičara, a Stefan je bio jedan od najmlađih učesnika. Čeka nas još mnogo takmičenja, među kojima je prestižno takmičenje „Davorin Jenko“ koje se održava svake godine, nastup na takmičenju u Požarevcu krajem aprila iduće godine i takmičenje u Republici Srpskoj koje se svake druge godine održava u Banja Luci. Ima dakle dosta razloga da se puno radi ali i da se nadamo još dobrim rezultatima, rekao nam je profesoro Mitrović.

Stefan svakodnevno vježba tri sata, a njegov talenat i marljivost su garancija da će izrasti u pravog virtuoza na klarinetu.

Drago Gajić

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se