18.1 C
Zvornik
02. март 2024.

Vulin: Puštanje Šešelja je politička poruka Vučiću

BEOGRAD – Ministar rada Srbije Aleksandar Vulin smatra da je privremeno puštanje na slobodu Vojislava Šešelja iz Haškog tribunala politička poruka srpskom premijeru Aleksandru Vučiću, zbog Rusije, ruskog predsjednika Vladimira Putina, samostalne srpske politike, kao i novi pokušaj destabilizacije Srbije.

„Ono što mene brine jeste politička poruka Haškog tribunala koji se ponaša kao politički sud svo vreme. Šalje se politička poruka Vladi Srbije i predsedniku Vlade, koji odlučuje o političkom životu u Srbiji, a to je Vučić. Neće mu oprostiti što kaže – mogu i sa Rusijom, ali i sa EU“, rekao je Vulin za „Pink“.

Vulin je rekao da ne treba smetnuti sa uma da postoje velike i moćne zemlje i ljudi koji ne žele Srbiju u EU, te dodao da se „igraju veće igre od Vojislava Šešelja“.

„Mnogo se stvari povezalo, od dolaska /albanskog premijera Edija/ Rame, od Putina. Neće samostalnu i nezavisnu Srbiju, neće Srbiju koju vodi neko ko ima 50 odsto glasova birača. Ne daju nam da budemo samostalni i zato žele da naprave unutrašnju destabilizaciju“, rekao je Vulin.

On je naveo da mu je poznato da je Zapad stalno koristio Šešelja kao sredstvo ucjene i pritiska  prema Vučiću zbog politike prema Rusiji, vojne parade, dočeka Putina kao dragog gosta, uz upozorenje da će naći načina da destabilizuju Srbiju.

„A ovo je dobar način. Pokušali su  preko nekih drugih partija, nisu uspeli. Pokušaj destabilizacije Srbije traje i nastaviće se“,  rekao je Vulin,  navodeći da je destabilizacija prvo pokušana sa albanskim dronom, a slijedi i posjeta albanskog premijera, kojoj se niko „nešto neće obradovati u Srbiji“.

On je kritikovao pisanje pojedinih medija, koji su objavili naslove da „Šešelj dolazi da se sveti“, ocjenjujući i to pokušajima destabilizacije Srbije.

„Sve ovo je mnogo veće od Vojislava Šešelja. Ovo je odgovor Vučiću – a hoćeš da dovedeš Putina u Beograd, a hožed da imaš paradu u Beogradu, a nisi pristao da i Šešelja držimo još deset godina u zatvoru, da napustiš svoju politiku sprovođenja srpskih interesa i čivanja odnosa i sa Rusijom i EU“, dodao je Vulin.

On je naveo da zna da se Vučić  ne plaši dolaska Šešelja i dodao da je upravo Vučić omogućio puštanje Šešelja, jer jer insistirao na davanju hitnih garancija Hagu.

„Neki misle – sada dolazi Šešelj, pa će se promeniti svet. Neće, ali siguran sam da Vučić neće promeniti svoju politiku i neće dozvoliti da zbog ovoga, kao što mu je bilo nuđeno.

On je rekao da vrijeme dolaska Šešelja u Srbiju zavisi od administracije Haškog tribunala i da to može da se desi danas  ili sutra, ne postoji procedura kada se i u kom roku to mora desiti, a poznato da je Tribunal vrlo rastegljiv kada su procedure u pitanju i ponaša se ad hok.  „Haški tribunal je političko oružje i on se i danas ponaša prema Srbiji kao političko oružje“, rekao je Vulin.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se