20.4 C
Zvornik
28. март 2024.

Salihović naredio istragu protiv Meddžide Kreso

SARAJEVO  – Glavni tužilac BiH Goran Salihović dao je nalog tužiocu Saši Sarajliću da provjeri navode krivične prijave bivšeg obavještajca Muhidina Bašića protiv predsjednika Suda BiH Meddžide Kreso radi eventualnog otvaranja istrage u tom predmetu, navodi „Dnevni avaz“.

Riječ je o prijavi koju je Bašić, koji je proglašen krivim za ratni zločin i osuđen na sedam godina zatvora, nedavno podnio Tužilaštvu BiH protiv predsjednika Suda BiH zbog navodnog ometanja istrage protiv ranijeg zamjenika direktora Federalne tajne službe /FOSS/ Ivana Vukšića.

List piše da je ovaj Salihovićev čin uslijedio nakon sastanka koji je juče održao sa predsjednikom Suda Meddžidom Kreso i predsjednikom Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH Milanom Tegeltijom.

Prema istom izvoru, odnosi između čelnih ljudi u ovim institucijama totalno su narušeni, pogotovo nakon što je Salihović naredio uklanjanje tri kamere video-nadzora u zajedničkim prostorijama, među kojima su i one sa svim podacima Suda i Tužilaštva BiH.

Kreso se zbog toga, navodno, obratila Ministarstvu bezbjednosti BiH.

„Dnevni avaz“ navodi da je Salihović, takođe, zabranio radnim kolegama pristup internet-portalima „Kliks“, „Avaz“ i „Slobodna Bosna“, što je, prema navodima ovog lista, direktno ugrožavanje medijskih sloboda, ali i ljudskih prava.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se