30.4 C
Zvornik
21. јун 2024.

Izvoz bh. drvne industrije i šumarstva povećan za 13,3 posto

SARAJEVO – Izvoz bh. drvne industrije i šumarstva u periodu januar – septembar 2014. iznosio je 748,8 miliona KM, što je 13,3 posto više nego u istom periodu prošle godine, istaknuto je danas nakon sastanka Odbora Asocijacije drvne industrije i šumarstva Vanjskotrgovinske komore (VTK) BiH u Sarajevu.

Najveća stavka u izvozu bio je namještaj s 35,2 posto, a slijede rezana građa s 28,8 posto i proizvodi šumarstva s 18,9 posto, a najznačajnija tržišta su bila Njemačka, Austrija, Italija i Hrvatska.

Uvoz je u u periodu januar – septembar 2014. iznosio 200,6 miliona KM i za 14,2 posto je veći nego u istom periodu prošle godine, a najviše su uvožene ploče (44,1), namještaj (29,7 ) i građevinska stolarija (4,9 posto).

Kad je riječ o tržištima, najviše je uvoženo iz Austrije, Hrvatske, Njemačke, Rumunije, Slovenije, Srbije i Poljske.

Pokrivenost uvoza izvozom iznosila je 373,1 posto.

Predsjednik Asocijacije Suhad Ećo istakao je da je ovo jedna od rijetkih privrednih grana koja konstantno bilježi rast izvoza, te da će od budućih vlasti tražiti da u strategiji razvoja drvna industrija bude označena kao strateška i da pokrenu mjere koje bi im pružile dodatne pogodnosti na inostranim tržištima.

Dodao je da je potrebno više se fokusirati na gotove proizvode i tražiti partnere za razvoj novih proizvoda, te aktivnije promovisati bh. proizvođače.

Sekretar Asocijacije Selma Bašagić pojasnila je da paralelno s porastom izvoza namještaja i finalnih proizvoda raste i izvoz sirovine zbog čega će od nadležnih organa tražiti mjere koje će destimulirati izvoz sirovine, jer bi finalni proizvođači mogli imati probleme upravo zbog nedostatka sirovine.

Proizvodnja drveta i proizvoda od drveta u periodu januar – septembar 2014. veća je za 5,3 posto nego u istom periodu prošle godine, a proizvodnja namještaja i ostale prerađivačke industrije veća je za 3,8 posto.

Proizvodnja šumskih sortimenata u drugom kvartalu 2014. manja je za 13,8 posto nego u istom periodu prošle godine.

FENA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se