27 C
Zvornik
23. јул 2024.

Srbija spremna garantovati za Šešelja

BEOGRAD – Predsjednik Nacionalnog savjeta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić poručio je da je Srbija spremna da pruži garancije za privremeno puštanje na slobodu lidera SRS Vojislava Šešelja iz Haga.

Ljajić koji je i potredsjednik Vlade Srvije je naveo da je Srbija spremna dati garancije pod uslovom da se on izjasni da će poštovati sve uslove koje odredi nadležno sudsko vijeće tribunala.

Ljajić, navodi se u saopštenju tog tijela, ističe da Šešelj treba da se izajasni da prihvata garancije Vlade Srbije, imajući u vidu da ih je do sada odbijao.

Haški tribunal zatražio je danas od Holandije i Srbije da se večeras do 18 sati izjasne o mogućem privremenom puštanju na slobodu haškog optuženika Vojislava Šešelja.

U odgovoru na pismo predsjedavajućeg Pretresnog vijeća na suđenju Šešelju Žan Kloda Antonetija, u kome se od Vlade Srbije traži mišljenje o eventualnom puštanju Šešelja na privremenu slobodu, Ljajić je napisao da stav vlade o puštanju Šešelja nije promijenio od kada je tribunal prvi put to zatražio 1. jula ove godine.

Kako se navodi u saopštenju, Ljajić je istakao da je Vlada Srbije zabrinuta zbog novog razvoja događaja u pogledu zdravstvenog stanja optuženog Vojislava Šešelja, i u tom smislu je spremna da pruži garancije za njegovo privremeno puštanje na slobodu, pod uslovom da se optuženi izjasni da će poštovati sve uslove koje odredi nadležno sudsko vijeće Haškog tribunala, kao i da prihvata garancije Vlade Republike Srbije, imajući u vidu da ih je do sada odbijao.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se